Напъните да се спре шумът в Слънчев бряг май са ялови

През нощта по централната улица на курорта децибелите достигат 80 при допустими 50 dB, а в РЗИ-Бургас „валят“ сигнали

Напъните да се спре шумът в Слънчев бряг май са ялови. Забраната за спиране на озвучаването в откритите заведения след 23 часа не донесе мечтаната тишина. По централната улица на курортния комплекс децибелите достигат 80 при допустими 50. Това измери репортерът на Нова телевизия Василена Гръбчева. „Въоръжена“ с шумомер, но нелицезиран, а мобилно приложение, тя обходи Черноморието, за да покаже на зрителите къде е най-шумно.

Оказа се естествено, че най-шумно е в Слънчев бряг. В Златни пясъци децибелите са доста по-ниски, отколкото край Несебър.

Пред камерата на Нова телевизия пък директорът на РЗИ – Бургас д-р Георги Паздеров каза, че от началото на летния сезон са извършени 120 проверки, а подадените сигнали са над 300 и естествено повечето от тях са заради шума.

Румен Драганов пък се опита да похвали вицепремиера Валери Симеонов. Според шефа на Института за анализи и оценки в туризма, успехите срещу шума били видими. В Несебър вече можело да се спи. Фойерверки вече не смущавали съня на нормалните хора и на пернатите. Нощните „птици“ вероятно хич не се радват на акции с причудливото чувство „Тишина“ в шумния ад, но пък к’ви са му успехите на вицето, може да разбере от шумомера на чаровната Василена. Дано все пак държавата успее да въдвори ред, защото хич не е приятно за туристите да им надуват главите с ориенталски пукотевици.