ОТ ЕДНА СТОТИНКА ДО ТРИДЕСЕТ ЛЕВА, ИЛИ КОЛКО СТРУВАМЕ

ЛАТЕРНА МАГИКА

ЕДИН потрес от последните дни допълни картината на съвременната ни народопсихология.Граждани /?/, хора/?/, българи/?/,жители на най-добрия град за живеене /?/се трепаха на опашка пред нов магазин за някакви си ваучери по тридесет лева.Ако днес бе жив Захари Стоянов, или поне Фройд, щяха да се гътнат обратно в небитието от срам, че европейски народ е доведен до това скотство.

Някога, около 2007-8 г. в Бургас откриха почти едновременно две вериги-на Карфур и Лидъл.В един и същи ден бяха и някави промоции на стоките им.Като пишещи тогава, ни потресе стълпотворението пред вратите на двете мощни вериги.Роми с каруци и всичката натоварена челяд, хора от околните села и квартали, всякакви по възраст ,пол и занятие се блъскаха пред заветните врати, за да се сдобият с…кофичка кисело мляко за 25 стотинки!Но понеже битката е не само между хората, но и между търговските мастодонти, двете вериги се състезаваха в намалянето на въпросния артикул.Опашката се люшкаше като пияна от вратите на единия, към другия, според това, къде млякото беше с две стотинки по-евтино.Очевидци разказваха, как в каруците тъмните братя товарели цели найлонови чували с киселото мляко.В края на деня, едната верига го направила две стотинки! Ударът на втората бил страшен-цяла една!

Припомням случая, за да го наложа върху сегашната битка за тридесетака в Бургас. И само някой да храчи по управлението!Защото има израстване на лирическия герой-от една стотинка, неговата цена се е придвижила доста напред, с 29 лв и 99ст.

Не бързайте да говорите за бедност, оскотяване, нямане.При тези категории, човек се бие за хляб, а не за техника, закупена с ваучери.Пък и фотосите с бойците от фронта говорят, че доста едрички типове и типеси, облечени добре и още по-добре нахранени са участвали в стълкновението.

Кой ни направи такива ли?Онази държава, преди и сега, на която не и пукаше за хората.Която те, хората се опитваха да излъжат, да чопнат по нещичко от общото тогава, а пък тя пет пари не даваше за тези здравословни кражбички.Но това беше „преди“.Днес е още по-драстично.Всеки, срещу всеки се зъби, за да отмъсти на ефимерната държава, или на частника, който го скубе не по-малко от нея.И всички вкупом, с нокти и лакти се мъчат на минат на аванта, да прекарат някого, да задигнат пак така, здравословно.Не търсете в съвременния българин следи от достойнство.Достойнство имат други народи.Ако го имахме, нямаше да се оставяме на този съвременен гнет.Не търсете и чест.Сред безчестници, които те управляват, няма как да съхраниш тази така чуплива категория.И култура не търсете, щом една икона на киното и театър Цветана Манева е редната до Азис.

Просто се успокойте ,че сме поскъпнали.От една стотинка-на тридесет левчета.Пък, дай Боже, да станат и повече!