Ангел Хаджипопгеоргиев: Виктория е поредната жертва на системата, дано се преродим в по-добро време и място!

Имам познати разследващи журналисти, които директно са получавали заплахи за убийство и даже някои от тях се принудиха да сменят работата си, споделя писателят

Интервю с автора на „Гняв“ и „Исусови хроники” за в. „Компас“

Уважаеми български журналисти, защо не се хванете ръка за ръка и да застанете смело и гордо срещу политическата Мафия? Защо не предприемете едно мащабно и наистина справедливо разследване на нейната професионална дейност? Тези въпроси отправи към пишещите си събратя писателят Ангел Хаджипопгеоргиев след зловещото убийство на журналистката Виктория Маринова.

„Защо само тиражирате разни тези и хипотези, а не разкриете цялата тази псевдомистерия, която мирише толкова силно, че я подуших чак на Албиона, пита той.

И сам ще си отговоря като някой шизофреник, който си приказва сам: Защото всичко в България отдавна е продадено и купено – и полиция, и съд, и журналистика. Този случай ще мине и замине като всички предишни и още утре ще го помнят само най-близките на загиналото момиче“, коментира писателят във Фейсбук преди управляващите да съобщят, че извергът, изнасилил и убил журналистката, вече е арестуван.

Странно е, че циганинът, който според разследващите е отнел живота на Виктория, е оставил телефона и кървавите дрехи в дома на леля си и е избягал чак в Германия. Вероятно и той е бил противник на “свободата на словото”.

-Убийството на журналистка потресе България. Може ли да повярвате, че в страната, която е на 111-о място по свобода на словото, една красива жена може да бъде брутално изнасилена, убита и обезобразена посред бял ден край тихия Дунав от циганин, избягал чак до Германия?

–Лично аз бих повярвал на конкретни факти, а не на тези и хипотези. Криминалистиката си има фиксирани способи и като една стара „наука“, притежаваща огромен натрупан опит, не борави с измислици-премислици, а с доказателства. Сега технологиите са толкова напред, че не би имало проблем да се изследват различни биоматериали, които несъмнено оставя един изнасилвач и убиец по тялото на своята жертва.

-И Агата Кристи да се бе преродила в български полицай, вероятно не би й хрумнал подобен „сценарий“, но пък Вие като неин колега писател какво бихте казали за българските следователи? Не ви ли приличат на студенти по режисура от НАТФИЗ?

–Българските следователи са повече чиновници, отколкото наследници на Холмс или Поаро. И като се вземе предвид огромния ръст на корупцията в системата на МВР, то повечето са просто изпълняващи нареждания по особено важните казуси, какъвто неминуемо се явява и това ужасно убийство. Сравнението със „студенти по режисура“ е доста меко и някак си ми звучи дори нежно, като се визират вече десетките, ако не стотици неразкрити или хитро потулени престъпления. Имам приятели, които бяха добри следователи преди години, но всичките вече са в пенсия, за тяхно щастие може би, защото щеше да им се наложи да се оцапат морално, ако искат да си запазят работата.

–Не Ви ли се струва, че има прилика между зловещото убийство в Русе с мафиотския римейк на „Ромео и Жулиета” в Нови Искър, при който един педофил се влюбва в 44-годишната Кети и в новогодишната нощ я разстрелва, а след това гръмва дъщеря й, приятеля й, баба й, мъжа й и неговия син, а накрая е намерен мъртъв? Вероятно са го „самоубили“.

-Нищо не мога да кажа, а и не желая да се правя нито на криминалист, нито пък на ясновидец, и да правя сравнения, поне докато не се появят факти, които да осветлят случая. Още повече оня случай в Нови Искър също е в мъглата, независимо че уж го разкриха. Моето желание е в това интервю да задам два въпроса. Първият е: След като се знае, че следствието гарантирано ще замаже случая, ако не е наистина битов инцидент, а се касае за злоупотреби и корупция, защо българските журналисти в знак на солидарност с колежката си не направят независимо разследване и да изкарат мръсното бельо на замесените в тази трагедия? Дори и наистина убийство да е в стил „Отело“, то при всяко положение ще изскочат нелицеприятни факти, с които тази красива млада жена се е сблъскала в своята професионална дейност. Вторият ми въпрос е: Защо няма цензура спрямо разпространителите на фалшиви новини, които така объркват общественото мнение, че в един момент хората изпадат в стрес и включват на автоматичен плюещ режим, агресирайки срещу всичко и всеки?

Народопсихологията установява, че стресиращите „новини“ карат хората да се скупчват в стадо и всеки се мъчи да е вътре, а не открая, по съвсем безусловен рефлекс. И това тиражиране на всякакви ужасни и крайно противоречиви журналистически материали имат за цел точно този ефект, защото това е начинът да се подчинят масите, тоест управляването им става елементарно лесно.

–Последното издание на предаването „Детектор“ на убитата журналистка по русенската телевизия Ти Ви Ен е било посветено на разследването на „Биволъ“ за злоупотреби с европейски фондове. Може би Виктория Маринова, а и убитите от Нови Искър са знаели неща, които не трябвало да се разгласяват?

-За тези от Нови Искър не знам, но един разследващ журналист винаги се допира до информация от графата „табу“. Маринова е имала опасна информация, макар да не е 100% сигурно, че е убита заради това. След като циганите се използват за фалшиви фирми, за закупуване на стотици коли, за сплашване и изнудване, къде е проблемът и да се употребят за поръчково убийство и инсцениране на обикновен криминал? Заплахите са ежедневие в средите на журналистите. Имам познати разследващи журналисти, които директно са получавали угрози за убийство, даже някои от тях се принудиха да сменят работата си и дори местоживеенето си, за да се запазят в живота. Разбира се, някои от тях доста агресивно си навират носа в мръсното бельо, а това си е опасно.

– А как бихте коментирали обвиненията на Валери Станков към Стефан Цанев в плагиатство и преиграването на Митко Върбанов, заради което бе уволнен от „Господарите на ефира“ и бе „награден“ със „Златен скункс“?

-Този въпрос ме развълнува и разтревожи в разтърсващи мащаби. Валери го познавам от 20 години, а Цанев само от творчеството му, но дори и да бях първи приятел, не бих взел страна, още повече въпросът вече е решен, тъй като Валери Станков публикува писмото на Цанев, който отговори точно и по мъжки. Оказва се, че някакъв от тези псевдосайтове е направил псевдоинтервю с него, цитирайки откъси от негови изказвания и писания, като тарикатски е вмъкнат прословутият текст от Валери. По този начин моментално се агресира ситуацията, тъй като този „журналист“ явно познава характера на засегнатия автор. И е крайно време да се търси отговорност от подобни драскачи, които нямат доблестта да застанат с името си под своите пасквили. И аз с две ръце подкрепям идеята Валери и Цанев заедно да осъдят тази „медия“, защото има закони за авторските права и не може който си иска да използва чужди текстове за собствена облага, още повече да създава умишлено интрига между публични личности.

Колкото до последната издънка на „Господари на ефира“, то там нещата са трагично-сатирични, като се добави и „златния скункс“ за Джуди Халваджиян, който съвсем прозрачно сам е дал идеята да го получи. Тоталното подценяване на зрителския интелект категорично води до падане на рейтинга и загубата на уважение и доверие. Да не говорим за това, че излезе информация по отношение на поръчкови предавания, където Господарите умишлено са уронвали престижа на нечии конкуренти. Лично аз съм много разочарован, защото уважавах това предаване и не мисля, че само уволненият Върбанов е виновен в случая. Може би предаването просто трябва да слезе от ефир, макар и да помогна за оповестяване на стотици измами и престъпления. Просто да направят нещо подобно, но с други водещи и дори в друга телевизия.

-В нормалните страни след разкритията за корупция падат правителства, а у нас една млада дама се превърна в символ на борбата с мафията … подобно на бунтаря Пламен Горанов, който изгоря като факла. Ще бъде ли събуден най-после този народ, за да се спаси от оковите на съвременните поробители?

-Той и Христос е символ на Любовта и Доброто, но това с нищо не направи хората по-добри и по-човечни. Както вече казах във Фейсбук – случаят с Виктория ще бъде размит, объркан и забравен само след няколко дни. Този сценарий се разиграва и ще се разиграва, защото оторизираните институции не работят или по-точно – хората в тях работят изключително за себе си. Иде да рече, че който учи за магистрат, полицай или журналист, не го прави в ползу роду, а за собствено благоденствие. Знам, някои ще ме упрекнат, че поставям всички под един общ знаменател, но наистина в общ план е така и е очевидно от самолет. При всяко положение има кадърни и родолюбиви сред тези категории, но те са минорен процент и в момента, в който решат да извършат някакъв читав акт, са смазвани, унижавани и дори унищожавани. Още през соца в имитация на големия съветски брат се назначаваха и толерираха некадърниците, защото са послушковци и треперят за своя пост, тъй като съзнават своите невъзможности.

– По ирония на съдбата Виктория е връстница на страховития Преход, през който българите намаляха с 2 млн. души. Нацията ни е застрашена от изчезване. Подобно на смелата Вики, която е имала нещастието да се роди в България, хиляди млади жени намират смъртта си и няма справедливост, има кривосъдие. Вярвате ли, че нещо може да се промени?

-Поради младост, наивност и недостатъчно познаване на българската история повече от 20 години вярвах, борех се и се надявах на тази прословута „промяна“, но като се задълбах в миналото прозрях невъзможността нещата да се решат точно сега, след като 1300 години все са такива. И е добре българите да знаят, че нашата история е изпълнена с нелицеприятни факти, да не говорим, че тези, с които се гордеем, сами сме си ги предавали и дори убивали. И не става въпрос само за събития от преди примерно два века, а още от самото зараждане на Дунавска България. Само за пример ще кажа, че през Първото българско царство имаме 5 кана, които са екзекутирани за провизантийска политика.

Колкото до емиграцията, то тя винаги е съществувала, но наистина в такива размери никога не е била. И като се визира ниският прираст у българите, а неимоверно високият у циганската общност, то след 100-150 години държавата ще прилича на Бангладеш и се радвам, че няма да съм жив, за да го видя. Тези жертви, които българският народ дава през последните години, са свидни и непрежалими за техните близки и толкова. Особено живите факли, които почти никой вече не си спомня. Вдига се шум за момента, изказват се куртоазни съболезнования и край. Безочието на управляващите, абсолютната липса на човечност и морал в техните нива ме карат да бъда категоричен, че нищо няма да се промени, колкото и да ми се иска. Фактите показват, че всеки докопал се до власт или е мафиот, или става такъв. На мен ми импонира оптимизмът на младите хора и желанието им за промяна, с все сърце ги подкрепям, но разумът ми казва друго, а и не мога да лъжа, давайки напразни илюзии. Иначе като човек, който вярва в Прераждането и във възможността да еволюираме чрез него, много се надявам всички ние, които живеем в сегашния ад, да се преродим в по-добро време и място.

-Веднага след задържането на убиеца на Виктория, Борисов гневен, бесен и обиден привика посланиците, за да поиска да спре очернянето на България. В петък пък Елена Йончева каза, че не била очернена България, а самият премиер и държавата, която той създавал през последните 10 години. Вождът на ГЕРБ каза, че не е чувал толкова чудовищни неща за страната ни, но вината за това не е ли на управляващата клика, заради която вярата в институциите се стопи?

-България отдавна е компрометирана пред света и то точно поради некадърното управление на тези, дето се наричат политици. Не мисля, че убийството на Виктория е единствен повод за негативно отношение от страна на другите държави. Много по-сериозно се реагира на повсеместната корупция, на неефективните прокуратура и съд, на бедстващото население и гигантската емиграция.

-Стана модерно всички да говорят за фалшиви новини, но според Йончева чуждестранните медии цитират най-вече доклада на Държания департамент на САЩ за България, в който се казва, че служители във всички клонове на правителството са замесени в корупционни практики, включващи подкупи, конфликт на интереси, сложни схеми за присвояване, нарушени поръчки и търговия с влияние. Твърди се също, че корупцията е свързана с големите инфраструктурни проекти. Има ли основание тогава премиерът да се нерви на пресата?

–Премиерът се нерви на това, че неговите господари от една страна го държат още на власт, но от друга започнаха сериозно да му дърпат ушите заради перманентните издънки на некадърното му управление. Реверансите не са достатъчни и чашата на търпението е препълнена. Народът едва ли е в състояние да го свали от трона, но пък Биг Брадър като нищо може да му духне под опашката, тъй като вече 10 години правителството на ГЕРБ демонстрира явна некомпетентност, латентност и безочлива наглост, незачитайки нищо в желанието си да управлява вечно. Истината винаги е болезнена и винаги излиза наяве, независимо от мижавите усилия да се потули и изкриви.

-Българинът вече не вярва нито на Бойко, нито на Корнелия, но пък човек може да прочете в нета всевъзможни измишльотини. Някои например твърдят, че Виктория не била изнасилена, а гръмната с два куршума в тила заради разследване за корупция. Кой има интерес да очерня България и да разделя хората?

-Българинът или поне този, който има глава на раменете си, е загубил вяра към всички политически цветове. Колкото и да се мъчат нашите лумпени-политици да се трансформират, да обновяват имената на своите структури и платформи, отдавна е ясно, че „всички са маскари“, както е казал Щастливецът. Това за очернянето на България просто звучи несериозно, защото тя по-черна няма как да стане и лично аз съм впечатлен, че независимо от всичките компромати, в чужбина се намират достатъчно мъдри хора, които виждат позитивите, колкото и абстрактно да звучи това. Избирането на Пловдив за „Световна културна столица“ е показателно, макар и там да имаше разни идиоти, които се опитаха и там да сложат прът в колелата. Визирам спирането на някои проекти от подставени лица, но това е дълга тема. А убийството на журналистката вече се преекспонира и прочетох какви ли не варианти и фантастики по него, така че само ще изкажа категоричното си мнение, че официалната версия е съшита с бели конци, но пък е защитена с типичната герберска безочливост. С две думи – каквото и да си приказваме, керванът си върви.