Идва страшна икономическа криза заради ГЕРБ и скучния им бюджет

Няма алтернатива, защото ГЕРБ и БСП са огледални партии, пръкнали се от БКП, каза бившият премиер Стефан Софиянски

Не ща да съм лош пророк, но идва много тежка икономическа криза в България, защото не осигуряваме достатъчно растеж, а цените на горивата и стойността на стоките в магазините растат. Това каза в интервю за БНТ Стефан Софиянски.

„Перспектива за бурно икономическо развитие, каквото е необходимо на България, ако искаме да влизаме в еврозоната, няма. Създава се усещане за голям хаос“, изтъкна бившият служебен премиер и кмет на София.

Той гостува в сутрешния блок на националната телевизия, за да коментира Бюджет 2019 и заяви, че е скучен. „На България не й трябва такъв, а агресивен, силно инвестиционен с много по-бърз оборот на паричната маса. Ремонтите много се бавят. Ако ги направят за по-кратко време, ще се завъртят по-бързо парите, ще постъпят повече данъци и т.н. Тази динамика, която правителството не предава за развитието на страната, е необходима сега“, обясни експремиерът.

„Няма какво да се плашим от дефицита. Ако има бърз оборот на паричната маса, ако работим интензивно, няма страшно, че ще има по-голям дефицит. Важно е икономиката да почувства сигурност и потребност за развитие“, коментира той.

„Все още усвояването на парите от еврофондовете върви трудно и бавно. Лоша е и структурата на управление“, добави бившият столичен кмет.

Той съветва Борисов вместо да си прави пиар със Западните Балкани, да работи ежедневно за качването на стандарта на живот в България. Върху това трябва да се съсредоточи, подчерта Софиянски.

„Всички като щампа повтарят, че няма алтернатива, а никой не се замисля защо няма. Имаме две огледални партии – БСП и ГЕРБ. Те са с еднакъв произход от комунистическото минало. Обвиняват се в едни и същи неща и в повечето случаи и едните, и другите са прави“, коментира той.

„Не ги ли срам управляващите? Вече 10 години сме в ЕС и сме твърдо на последното място. Нямат ли малко амбиция българинът да изглежда със самочувствие в Европа? Не работят ли за това? Около тази работа трябва да се създаде алтернативата. Трябва да има носители на идеите и хората да бъдат увлечени“, заяви бившият министър – председател.

„България не може така едва да крета! Вижте колко години икономическия ни растеж е по 2-3%! Румъния и бившите съветски републики имат поне по 6%. На днешните управляващи най-големия им дефицит е мисленето“, добави той.

Има напрежение, но то съпровожда управлението на Борисов от края на първия му мандат, коментира Софиянски. Като източници на напрежение за „Бойко III” той маркира фалита на КТБ, смяната на здравните министри и председателя на НЗОК и историята с ЧЕЗ.

„Това са неща, които показват управленски неумения и липса на ясна стратегия и цел на правителството. Притеснява ме повече, че правителството не знае какво прави. В момента усилията трябва да се съсредоточат изяло върху икономическата среда“, каза още бившият премиер.

За съжаление огледалните партии ГЕРБ и БСП така са обсебили политическото пространство, че трудно може да се появи друга сила, която да ни даде алтернативата. Всички говорят за нуждата от промяна и я свързват единствено с подмяната на едната партия с другата. Затова е време да се вслушаме в мъдрите слова на бунтарят от Поморие Ради Чухлев, който зове българите да не участват в режисираното шоу, наречено избори. Ако хората спрат да легализират с гласа си мафиотско – политическата система, ще се стигне до промени в изборното законодателство и до замяна на политиците с експерти.