Детската градина в Черноморец се руши, децата в опасност

Учители и родители се страхуват от инцидент

Деца учат в детска градина пред разруха. От години стените на единственото детско заведение в Черноморец са напукани, а учители и родители очакват всеки момент сградата да пропадне.

На нас повече паметници като пасарелката в Атия не ни трябват, каза пред камерата на Нова телевизия Анита Стоянова, която е майка на едно от децата. Тя допълни, че децата се обучават на втория етаж, защото на първия положението е трагично.

От снимките, които зрители са изпратили, се вижда почти 4-сантиметрови пукнатини в основите на сградата. Отвън обаче детската градина изглежда добре и не дава никакви признаци за лошото състояние отвътре. Тя е строена през далечната 1977 г., а през 1998 г. е правен основен ремонт, когато е пригодена и за детско учебно заведение.

„Притеснява ни това, че сградата не отговаря на изискванията за безопасност. Когато в една сграда се обучават деца, тя трябва да бъде сигурна и здрава. Преди известно време се наложи родители да помогнат с преместването на мебели в градината. Директорката ни беше споменала за проблема, но ние не го бяхме виждали. Когато дойдохме да помогнем ни стана ясно какво всъщност се случва на първия етаж”, каза в „Здравей, България” Анита Стоянова.

Родителите казаха още, че от 2 години Община Созопол е уведомена за случая, но досега решение няма. Те смятат, че трябва да се вземат мерки преди да е станал инцидент.

„Открихме тези пукнатини при разместване на мебелите през 2016 г. за монтиране на интерактивна дъска. Сигнализирахме на общината. Тогава бяха само пукнатини. От общината дойдоха на оглед и говорихме за ремонт. С течение на времето, процепите растяха”, заяви директорът на детската градина „Делфинче” Галина Христова.

„С докладна от кметицата от есента на 2017 г. община Созопол работи по проблема. Комисия доказа, че конструктивно сградата е годна за обитаване. Единствено има вътрешни преградни стени и настилка, които трябва да бъдат ремонтирани”, каза представителят на Община Созопол г-н Христов. Той допълни, че ремонтът ще започне около средата на месец декември. Кметът на Черноморец Добри Добрев заяви, че е сигурен, че скоро общината ще намери изход.