Конфликтът между Русия и Украйна ще засегне и България?

Той е и силна косвена заплаха за националната сигурност на страната ни, коментира Радан Кънев

Конфликтът между Русия и Украйна вероятно ще засегне и България. Това намекна заместник-председателят на ДСБ Радан Кънев.

„Затварянето на Азовско море е най-тревожният акт на Путин от 2014г. насам, не че липсват други примери. Той е и силна косвена заплаха за националната сигурност на България. Който познава историята, знае, че подобни провокации срещу свободата на корабоплаване в Черно море често са имали много тежки и глобални последици“, сподели във Фейсбук бившият депутат.

„При всички резерви към досегашни позиции на президента Радев, свързани с Руската федерация, днешното му изказване е повече от уместно. Значително по-ясна и силна е реакцията му от тази на премиера Борисов“, коментира Кънев.

Напрежението между Русия и Украйна ескалира заради това, че три украински бойни кораба бяха задържани край бреговете на Крим. В неделя украинските плавателни съдове се движили от черноморския град Одеса на изток, за да влязат в Азовско море. Руснаците обаче не им позволили да преминат, като временно блокирали протока и обвинили украинските кораби, че незаконно са навлезли в руски води. При Кримския мост се случва сблъсъкът и обстрелът. Руските граничари атакуват и буквално блъскат украинците. Киев привежда армията си в пълна бойна готовност, а президентът Петро Порошенко подписа указ за въвеждането на военно положение.

Междувременно Нова телевизия съобщи, че съдът в Крим е постановил задържане за два месеца на първата група от 24 украински моряци. Москва разпространи показанията на трима от тях, че са действали провокативно в Керченския пролив, а в част от Украйна вече е обявено военно положение. Така наречените признания на трима от задържаните украинци са пред руската държавна телевизия, а според Киев те са дали фалшиви показания под натиск.

„Настояваме България да окаже натиск за незабавното освобождаване на задържаните украински моряци и плавателни съдове, което да сложи началото на деескалация на напрежението в региона. Русия да гарантира достъпа на Украйна до Керченския пролив и Азовско море, както и да прекрати милитаризацията на Крим и на Черно море като цяло“, добавя Радан Кънев.