Протестиращи нападат журналисти, стигна се и до сблъсъци с полицията

За седма поредна събота напрежението между протестиращите и силите на реда в Париж се вдигна много рязко

Седма поредна събота на протести беше обявена във Франция, съобщава Нова телевизия. Протестни акции на „жълтите жилетки” имаше в Париж, Марсилия, Бордо и други градове, но в сравнение с предишните уикенди мобилизацията беше значително по-слаба. На места се стигна и до сблъсъци с полицията.

Жълти жилетки влязоха в сблъсък с полицията след опити да блокират редакциите на две от големите френски телевизии, тъй като са недоволни от начина, по който медиите отразяват протестите.

Напрежението между медиите и протестиращите се увеличи през последните седмици. Стигна се дори до сцени на насилие.

Протестиращите са недоволните от социалната и данъчната политика на президента Еманюел Макрон.

Напрежение имаше на авеню „Шан-з-Елизе“, другата точка на напрежение е пред Айфеловата кула, съобщава бТВ. Не е възможно да се предвиди какво ще се случи в новогодишната нощ, когато в Париж се събират хиляди туристи.

Умишлено днес в социалните мрежи се разпространяваха неверни информации за сборните пунктове на жълтите жилетки, за да се затрудни прегрупирането на силите на реда.

Няколкостотин демонстранти преминаха в шествие през централите на водещи френски телевизии. Протестиращите, някои от които скандираха „Журналисти – колаборационисти!“, минаха край централните офиси на телевизионната мрежа Бе Еф Ем и държавната „Франс Телевизион“. Те казаха, че смятат да посетят и други телевизии.

Според радио „Франс енфо“, близо до студиата на Бе Еф Ем е имало сблъсъци между демонстранти и полиция.

Очаква се на 31 декември да е осмият протест на жълтите жилетки, въпреки това традиционният новогодишен спектакъл в Париж не е отменен.