Протести в в Истанбул срещу поскъпването на живота

Няколко хиляди души протестираха в Истанбул срещу поскъпването на живота в Турция на фона на влошаването на икономиката на страната и срива на курса на турската лира, предаде АФП.

Заобиколени от подсилени полицейски части демонстрантите носеха плакати по подобие на движението на „жълтите жилетки“ във Франция, отбелязва АФП.

Отзовали се на призива на Конфедерацията на синдикатите на трудещите се в държавния сектор, демонстрантите бяха пристигнали от различни райони на Турция.

„Работа, хляб, свобода“, скандираха протестиращите, на чиито плакати можеше да се прочете „Кризата си е тяхна, улицата е наша“.

Преди една седмица няколко хиляди души демонстрираха в Диарбекир, в югоизточната част на Турция, протестирайки срещу силното повишение на цените през последните месеци.

Икономическото положение в Турция силно се влоши през последните седмици – инфлацията достигна 25,24 процента през октомври, което е 15-годишен максимум.

От януари 2018 година турската лира е изгубила 22,5 на сто от стойността си спрямо долара, но протестите все още са далеч от онези през 2013 година срещу политиката на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, които бяха породени от протестно движение срещу проекта за застрояване на парка Гези в Истанбул.

Въпреки това обаче концернът VW предпочете Турция, за да строи нов завод за автомобили с около 5 000 работни места, а ВПК на САЩ дори има мощности в Турция, които произвеждат части за F-35 …

Може би малко българи знаят, че пенсията в Турция е 100% от получаваната заплата, а у нас средната пенсия спрямо средната заплата е едва 33% ?! Цената на горивата в Турция е като нашата и дори са по-качествени …

Свободен автор – Философът