Теменужка увърта за газопровода, и „Турски поток“ май ще ни заобиколи

 Тя уверява, че въпреки несъгласието на САЩ тръбата да мине през страната ни, управляващите щели да следват националните интереси, но намекна, че може и да няма газопровод

България е на път да бъде окончателно изхвърлена от газовата карта на Европа и да загуби милиарди евро. Причината затова е несъгласието на американското правителство през милата ни родина да преминава „Турски поток“. Вчера лично заместник-държавният секретар на Съединените щати Джон Съливан каза в ефира на бТВ, че управниците във Вашингтон са против, а днес на енергийната ни министърка Теменужка Петкова й се наложи да обяснява какви били националните ни интереси и как сме щели да строим тръбата, по която ще транзитираме руска газ от братска Турция към Сърбия и Украйна. На водещия Антон Хекимян му се наложи няколко пъти да й задава един и същи въпрос, за това дали американците няма да спрат газта, както направиха и с „Южен поток“, а тя увърташе за тръбата и накрая все пак призна, че може и да няма тръбопровод през България. Дали ще се осъществи проектът обаче, зависи от това дали пазарният тест в неговата трета фаза ще бъде успешен, заяви Теменужка Петкова. На всички вече е ясно, че ако „братята“ (х)американци искат, тестът ще е неуспешен. Управляващите „сервитьори“ са готови да им сервират всичко, което пожелаят, дори и да е с цената на огромни загуби за България.

Трябва да следваме националните си интереси и стриктно да спазваме европейското законодателство за „Турски поток“, изтъкна Петкова, а след това припомни как от Брюксел са принудили правителството ни да се откаже от „Южен поток“. Историята май се повтаря. Гърците искат руската газ да потече към тях и те да я транзитират към Европа. Управляващите ни уж защитават българските интереси и правят всичко възможно тръбата да не заобиколи България, но изглеждат доста объркани. Затова най-вероятно вместо да транзитираме газ, ще бъдем принудени от щатите да купуваме скъпата им шистова газ. Всички помним как трима американски сенатори кацнаха в София и притиснаха страната ни да спре „Южен поток“. Сега Съливан ни предлага американски втечнен газ и историята май се повтаря. Вместо да имаме евтина газ и страната ни да взема по 400 милиона евро от транзитни такси, ние ще продължаваме да говорим за енергийна зависимост и европейски правила. Благодарение на сервитьорите от „Дондуков“ 1, ще си останем покорни и бедни.