Дългият път и незавършената еманципация на българската нация и освобождение от комплекс за малоценност

Ilian Vassilev

Минаха повече от десет дни, откакто МВнР чрез своя представител се провали в опита си да премахне от ФБ страницата на руското посолство текст, в който български граждани бяха наречени „олигрофрени и малоумни“.
Провали се в основната си задача, да изисква и налага стандартите на Виенската конвенция за дипломатическите отношения, които задължават дипломатическото представителство да се отнася с уважение към гражданите и институциите на приемната държавата.
Това е тежък провал на ръководството на Министерството.
Темата не се подема от медиите, заглъхва, но от това не става по-малко значима.
Защото става дума за базисно задължение на българската държава към нейните граждани. Свободата на словото важи за размяната на мнения и оценки между български граждани, както и от тяхната страна спрямо български институции. Чуждо посолство няма никакво право да се намесва в спорове между български граждани като взема страна, като споделя мнението на една от страните. Посланикът и дипломатите са акредитирани към държавата в нейната съвкупност, а не към симпатизиращите на съответната държава граждани.
Но знаете ли какво е най-трагично?! Че НИТО една от т.н. националистически или „патриотични“ партии не сметна за нужно да защити честта и достойнството на своите сънародници. На фона на патоса с който се громят всякакви европейци и американци, колчем посегнат на „българското“, това „радиомълчание“ /включително на президента и премиера/ е символ само на едно – на предстоящия дълъг път и незавършената еманципация на българската нация и освобождение от комплекс за малоценност, който старателно се експлоатира и развива и за следващите поколения.
Силата на патриотизма не се мери само с дистанцията от поробителите, а от „освободителите“.
И всички „преклонени“ глави се кълнат, че спазват заветите на Левски и Раковски?! Фалшиви „герои“.

Фейсбук

снимка : Терминал 3