Медицинските сестри от УМБАЛ – Бургас на протест

Потъваме в дългове, сподели медицинската сестра от УМБАЛ – Бургас Добринка Христова. Заплатата й е 650 лева на месец

Медицинските сестри от УМБАЛ – Бургас се готвят за протест. Те ще подкрепят колегите си от другите градове, които се канят да протестират в обедните часове.

Медицинската сестра Добринка Христова от Бургаската многопрофилна болница, която е с 28 години трудов стаж, сподели пред камерата на Нова телевизия, че заради ниската заплата потъва в дългове.

За труда си тя получава 650 лева на месец.

„И аз се чудя как се справям! Потъвам в дългове, изплащам ги, после пак и така до безкрайност. Трудно се справяме. Правя го само,защото обичам професията и искам тук да работя“, каза служителката от „УМБАЛ-Бургас“.

Синдикалните и съсловни организации, които трябва да защитават интересите им, обаче, се дистанцираха от плановете им за протест. След среща при премиера здравният министър заяви, че няма нужда от протести, а от диалог.

Сред исканията на медицинските сестри са стартово възнаграждание от поне две минимални заплати и допълнително заплащане за работа в интензивно и спешно отделение.

Готвеният протест беше обсъден и на извънредна среща при премиера. Здравният министър припомни, че още в началото на месеца държавата е предвидила допълнителни 30 милиона лева за общинските и областните болници. Именно с част от тези пари щели да се увеличат заплатите.

Членовете на съсловната организация на медицицинските сестри се дистанцират от утрешната акция с мотива, че тя няма да реши проблемите. „Ние подкрепяме исканията, но не ние сме организирали протеста“, каза Милка Василева от Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи.

Разграничиха се и двата синдиката с аргумента, че сега не му е времето за протести. „Аз ги моля вместо да си хабим усилията и енергията на улицата, да седнем на масата и да видим какво от това може да се случи реално“, каза вицепрезидентът на КНСБ д-р Иван Кокалов.

Сестрите обаче отказаха да се вслушат в този призив и останаха неприятно изненадани от липсата на подкрепа.

Протестът ще се проведе в обедните часове, а някои от недоволните ще протестират само символично.

„Милата ни родина е мащеха за нашата професия. Не мога да разбера как като всички гледаме в една посока, защо нищо не се случва“, каза още Добринка Христова.