ГРЪЦКИ СЪД ЗАБРАНИ ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ФАЛШИВАТА ИПОТЕКА ЗА БАДР. ЧСИ ТОТКО КОЛЕВ Е ЛИШЕН ОТ ПРАВА

Първоинстанционният съд в Атина е постановил на 30 януари т.г. обезпечителна мярка, с която забранява използването на морската ипотека за танкера БАДР. Мярката е по искане на либийската компания собственик на танкера, която твърди, че ипотеката е фалшифицирана. Същото твърди и нотариус Елена Андреадаки в жалба до прокуратурата, разследването по която продължава. Междувременно стана известно, че ЧСИ Тотко Колев, който организира пиратското превземане на БАДР, е лишен от права от Дисциплинарната комисия на КЧСИ по искане на правосъдния министър заради груби нарушения на закона, но държавата мълчи и кой знае защо не се хвали с тази своя инициатива. Тотко Колев обжалва решението на ДК на КЧСИ.

Всички претенции на сдружението “Булгаргеомин” ДЗЗД, зад което стоят фирми свързани със скандалния адвокат Цветан Цанев и сметопочистващата фирма “Титан”, почиват на морска ипотека за 9 милиона евро, издадена в Атина, която носи подписа и печата на нотариус Елена Андреадаки. Тази ипотека обаче е фалшифицирана, твърди Андреадаки, която е сезирала местната прокуратура.

 

Биволъ разговаря с нотариус Андреадаки и публикува нейното потвърждение още на 31 декември 2018, няколко дни след като танкера беше пиратски отвлечен от мутрите на “Булгаргеомин”. По-късно стана ясно, че българската прокуратура работи по случая с фалшивата ипотека още от юли месец, но не е издала обезпечителни мерки, за да не се използва фалшивия документ за разпоредителни действия.

Сега вече е факт и решението на съда в Атина, че тази ипотека не може да бъде използвана като достоверен документ.

Биволъ разполага с документи, от които става ясно, че освен фалшивата ипотека, “Булгаргеомин” ДЗЗД е показал изцяло фалшиви документи на “Морска администрация”, за да освободи кораба от арест. Всички сертификати за сигурност, както и временният панамски лиценз за навигация с номер 000265462 са били фалшифицирани.

След като стана ясно, че Панама е в процес на отнемане на флага по жалба на легитимния либийски собственик, новите незаконни собственици на БАДР наредиха танкера да вдигне котва и да избяга към Одеса. Буквално като на филм, корабът беше преследван от катер на Гранична полиция, защото е отказал да се подчини на нарежданията да се върне в Бургаския залив.

 

МВР продължава да мълчи за пиратския набег с участие на негови служители

В края на 2018 г. Биволъ пръв публикува заверените свидетелства и разказите на капитана и екипажа за това какво точно се е случило на 21-ви декември в Бургаския залив. Всички свидетелства красноречиво говорят за въоръжена атака на държавни служители и мутри от нелицензираната фирма “Башев Секюрити Тийм“, които са малтретирали, насилвали и унижавали моряците на борда на BADR, свалили са законния екипаж и са го сменили с друг под командването на украински капитан.

Освен това Биволъ изнесе доказателства, че в състава на частната охранителна фирма “Башев секюрити” са били действащи служители на полицията, изпълняваши ролята на частни охранители в разрез със закона на МВР. Биволъ разкри, че Александър Василев Лонгочев (на водещата снимка), действащ полицай от СПС-София се е качил на танкера БАДР с униформа на охранител на „Башев Секюрити Тийм“. Той е разпознат от капитана на кораба Абдулла Абдул Джалил като едно от лицата, превзели насилствено танкера на 21 декември миналата година.

ЧСИ Тотко Колев тайно лишен от права

В България действията за завладяване на кораба се водят от ЧСИ Тотко Колев, както се оказва, абсолютно противозаконно. След като възбранява танкера, той връчва покана за доброволно изпълнение и впоследствие призовка за принудително изпълнение на корабния агент “Уайт Груп” ЕООД, с който обаче “Либиан Навигатор” Лтд. няма никакви отношения. Така истинският собственик остава неуведомен за ставащото и не може да се защити срещу принудителния опис на танкера, извършен на 08.02.2018 в 11 ч. Освен това Тотко Колев е игнорирал спирането на принудителното изпълнение с друго решение на Районен съд – Бургас от 06.02.2018 г. Следващото нарушение на Колев е, че е прилючил публичната продан на танкера един ден преди крайния срок, а и за самата продан липсва част от документацията. Нарушена е и императивната разпоредба по ДОПК за уведомяване на НАП, с оглед да се присъедини като взискател при наличие на публични задължения. За капак документацията по изпълнителното дело не е подписана и не е заведена в архив, както изисква закона.

Всички тези действия показват, че ЧСИ Тотко Колев е действал като камикадзе единствено и само мотивиран да приключи обсебването на танкера в полза на Бургасгеомин. Още на 19.11.2018 г. Дисциплинарната комисия на КЧСИ е наложила най-тежкото дисциплинарно наказание – лишаване от правоспособност за срок от две години. Това обаче не пречи на Тотко Колев да продължи с изпълнителните действия и в последните дни на 2018 да организира превземането на танкера и свалянето на екипажа му със съдействието на мутри, Гранична полиция и персонал на ДА Морска Администрация.

След всички подвизи на ЧСИ Тотко Колев, довели до международен скандал заради обсебването на танкера, държавата не каза и дума за инициираното от Цецка Цачев дисциплинарно производство. Официалната теза на властта беше и остава, че ставало дума за гражданско-правен спор, към който синхронизираните действия на МВР, ЧСИ и Морска администрация в полза на “Булгаргеомин” нямат никакво отношения. Видно от документите, обаче, държавните институции са знаели много добре какви безобразия се вършат и поне формално са предизвикали проверка, която се точи във времето.

На 28 януари т.г. министърът на правосъдието Цецка Цачева праща второ искане за дисциплинарка до ДК на КЧСИ. Се него се иска ЧСИ Тотко Колев да бъде временно отстранен от длъжност до приключването на предходното дисциплинарно производство. Предстои произнасяне на дисциплинарната комисия. Междувременно с Тотко Колев се зае и Бургаската Окръжна Прокуратура, която му повдигна обвинение за стари грехове и го разследва за закононарушения свързани с производството за танкера.

Кой е Цветан Цанев?

Само за няколко месеца адв. Цветан Цанев се появи зад два гръмки международни скандала, нанасящи сериозни репутационни щети на България на международната сцена – отвличането на танкера БАДР и изпирането на десетки милиони долари на режима на Мадуро през негова сметка в Инвестбанк.

Адвокатът с немско гражданство, живеещ в Швейцария, се появи и в разследване на Биволъ от 2015 г. с информацията, че е организирал бизнес с Коза Ностра с диаманти в Африка. В началото на 90-те той е обвинен в трафик на каптагон като агент на комунистическите тайни служби.

В миналото Цанев е имал тесни бизнес връзки с лица от т.нар. “Кръг Банкя” по линия на петролния бизнес с Русия. Едно от тези лица е Димитър Събев, чийто роднина Недялко Недялков е зам. шеф на ДАНС – институцията, която трябва да следи за пране на пари.

В по-ново време Цанев и съпругата му изграждат делови отношения с ръководството на Инвестбанк и оманския инвеститор в банката, Шейф Саид Ал Шанфари.

https://bivol.bg/badr-fake-mortgage-confirmed.html?fbclid=IwAR2q-NqW9lJG…