Париж прилича на бойно поле, маскирани протестъри палят банки и грабят магазини

Полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да спре насилието, но Париж заприлича на бойно поле, министър изкара протестиращите убийци

Снимка: Reuters

Демонстранти разграбиха и опожариха десетки магазини в 18-тата поредна събота на протести на жълтите жилетки в Париж.
Същевременно полицията трябваше да гарантира сигурността на участниците в поход за климата, съобщава бТВ.
Облечени в черни дрехи и с маски на лицата, участниците в насилието видимо нямаха нищо общо с протестиращите със социални искания, още по-малко – с похода за климата.
Шокът от днешните сбълсъци е сравним с този от началото на декември – най-тежкият период от началото на движението на „жълтите жилетки”.
Лидери на „жълти жилетки” от дни откровено призоваваха за край на мирните протести и превръщане днес на Париж в „бойно поле“.
Денят не беше избран случайно – отдавна за днес беше планиран мащабен поход за климата.
След рекордно ниско участие в протестите през последните седмици, рано тази сутрин хиляди „жълти жилетки” със социални искания се събраха на авеню „Шан-з-Елизе”.
„Либералните политики не носят нищо. Франция е богата държава, а богатствата трябва да се разделят с тези, които имат все по-малко”, каза един от участниците в протеста.
За минути обаче над 1500 радикално настроени привърженици на крайно леви движения се вклиниха сред мирно протестиращите. Камъни и павета летяха срещу полицаите.
„Нашата отговорност е да запазим обществения ред, да предотвратим хаос, въпреки атаките срещу нас. Отговорът ни ще е пропорционален и твърд”, каза министърът на вътрешните работи Кристоф Кастанер.
Вътрешният министър заяви по адрес на авторите на насилието – Те не са протестиращи, не са вандали, това са убийци.
Световноизвестни магазини – символи на висшата мода и лукса, бяха разграбени и опустошени. Подпалени бяха банкови офиси.
Десетки барикади блокираха движението.