Психолог се зае с Бойко Борисов и го скастри за гафовете с Медведев

Нашият премиер трябва да внимава за позата си, да не се привежда, защото се стига до комични ситуации, съветва Росен Йорданов – психолог

Психолог се зае с Бойко Борисов. Заради комичните ситуации с руския премиер Дмитрий Медведев Росен Йорданов бе поканен в студиото на бТВ. Един от гафовете, които психологът коментира е странното просташно потупване по ръката, за което шефът на Демографския институт към Българската академия за наука и изкуства акад. Петър Иванов се изцепи, че сякаш Бойко пита „Митя, расте ли бубата“.
„Очевидно е, че руският премиер се почувства неловко и изпита агресивност дори. Защо е необходимо да се демонстрира тази сърдечност когато не присъства?“, попита Йорданов.
Премиерът да не прекалява със сърдечностите, с фамилиарностите, съветва той.
Според него отношенията между България и Русия се демонстрират повече близост и увереност, отколкото има.
„В сянката на тези официални отношения стои едно голямо напрежение. Това заяви в предаването „Тази неделя” психологът. Той се опита да анализира жестовете на официалните снимки от срещата между премиерите Борисов и Медведев и какво точно ни казват те.
„Позата на руския премиер – максимално изпънат, торсът е подсъзнателен индикатор за това колко си близък с един човек – ти приближаваш тялото си, ако той ти е приятен и леко го отдръпваш, ако изпитваш негативни чувства. Очевидно е, че руският премиер се е отдръпнал и се опитал да повиши ръста си с това изпъване”, каза психологът и допълни, че очите на Медведев са студени.
По думите му, Борисов се е държал като домакин, а руският премиер е седял на ръба на стола, което говори за неспокойствие, напрежение и желание бързо да си тръгнеш.
„Важното е да се обръща внимание накъде сочат очите на руския премиер.Той почти никога не гледа към Борисов, което не забелязахме при срещата му с българския президент. Там имаше повече очен контакт”, заяви Йорданов.
Психологът добави, че в невербалния език жестикулирането означава очертаване на територия, не само акомпаниране на изказването.
„Обърнете внимание – той непрекъснато гледа настрани и е фокусиран върху нещо съвсем различно. Нашият премиер трябва да внимава за позата си, да не се привежда, защото се стига до комични ситуации”, каза още психологът.