Кумицата на Цветанов, зам.-министър на спорта, също с имот на преференциална цена в „Летера“

Заместник-министърката на спорта Ваня Колева, освен кумица на шефа на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, се оказа и негова съседка в лускозната сграда на фирма „Артекс“ – „Летера“, показват документи, с които Свободна Европа разполага.

Също като Цветанов, Колева е получила преференциална цена от фирмата строител, става ясно от справка в Имотния регистър.

В „Къщата на буквите“ (както е известна „Летера“) Колева се е сдобила с апартамент от 231 кв. м., както и с гараж от 24.5 кв. м. За луксозното жилище кумицата на Цветанов е платила 665 000 лева, които е получила като кредит от ДСК.

​Това на практика означава, че за квадратен метър в лускозната сграда семейството на Колева е платило около 1340 евро.

Според представители на отдел „Продажби“ в Артекс, с които Свободна Европа разговаря, сумите за квадратен метър в лускозните сгради на компанията (каквато е „Къщата на буквите“) варират между 2600 и 3500 евро за квадрат.

Заместник-министърката на младежта и спорта Ваня Колева
Заместник-министърката на младежта и спорта Ваня Колева

Свободна Европа потърси по телефона заместник-министърката на спорта, но мобилният й номер бе изключен.

Апартаментът на Колева, който няма ВИП асансьор като този на кума й Цветан Цветанов, нито пък разполага с двоен самостоятелен гараж като неговия, е излязъл драстично по-скъп от този на шефа на ПГ на ГЕРБ.

Междувременно в социалните мрежи се появиха редица „обяснения“ как зам.-председателят на ГЕРБ се е сдобил и апартамента си.
ВИЖТЕ СЪЩО

„Напиши есе“ и енергията на 91-ия псалм: коментарите за Цветанов и апартаментите

​Във вторник Свободна Европа съобщи, че заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов е извършил сделка с недвижими имоти, в резултат на която е закупил апартамент в сграда на „Артекс“ на една четвърт от пазарната цена – за 627 евро на кв. м. За да се сдобие с имота, той е разменил с фирмата два от своите апартаменти в Изток и е доплатил 100 000 лева. Веднага след размяната негов бивш подчинен, а сега служител в държавната РВД, купува от Артекс имотите на цена, по-висока от апартамента на Цветанов.

В коментар по случая Цветанов заяви, че всичко е станало по законен начин и той не вижда нищо нередно в сделката за неговия апартамент. Междувременно прокуратурата започна проверка на случая след сигнал, получен от гражданско движение БОЕЦ и от Антикорупционния фонд.

Впоследствие се оказа, че още двама политици от ГЕРБ са купили апартаменти на по-ниски цени от пазарните, съобщиха сайтът „Бивол“ и неправителствената организация Антикорупционен фонд. Това са министърката на правосъдието Цецка Цачева и председателят на парламентарната комисия по култура Вежди Рашидов. Сделките са сключени през лятото на 2018 г. с фирмата „Артекс“.

Полина Паунова

https://www.svobodnaevropa.bg/a/29833966.html