В България няма място за нацизъм и осъдени от човечеството идеологии

Силно обезпокоени сме от зачестилите открити прояви на официализация, реабилитация и възхвала на най-нечовешкия режим – нацизма. Некролози и плакати на Хитлер се разлепят в Бургас и Дупница, София пък домакинства на международен форум на родни и европейски нео-нацистки формации. Всичко това се предшества и от ежегодното факелно шествие Луков марш, в което участват същите групи.

Защо България се превръща в трибуна на подобна античовешка идеология, зле прикрита зад псевдопатриотична маска? Не можем да се примирим, че стран

ата ни, прочула се като люлка на толерантност и обществено благородство  през хилядолетията, единствената страна спасила от смърт близо 50 000 евреи през Холокоста, допуска и търпи подобни прояви, които зачестяват все повече.

Това са процеси, генерирани и подклаждани от кръгове, които се стремят да контролират задкулисно българското общество. Неслучайно неонацистките послания и изяви се проявяват чрез определени политически сили.

Призоваваме българските медии да разчитат и прилагат правилно свободата на словото, като не дават трибуна и не популяризират отречени от човечеството идеи, техните лидери и събития.

Призоваваме българските институции, като МВР, ДАНС, прокуратура, изпълнителна и местни власти да приложат закона и спазват общоутвърдената човешка ценностна система, за да не се допускат и поощряват прояви, прецеденти и всякакви други действия, отпращащи към явления, като ксенофобия, расизъм, антисемитизъм, нацизъм, религиозен и социален фанатизъм, геноцид.

Настояваме българските власти да реагират адекватно и да бъдат на висотата на своята политическа и историческа отговорност.

Да обичаш отечеството си не означава да мразиш другия, различния. Нека да спазваме заветите на Левски: „В нея/България/ всички народи ще живеят под едни чисти и свети закони… и за турчина, и за евреина и пр., каквито и да са, за всички еднакво ще е… Така ще е в наша България.”