Черноморци на бунт срещу държавата, бранят земите си

Протестиращите заплашват да блокират пътища, страхуват се държавата да не продаде земите им, заграбени от военните и да изникне ваканционно селище

Жителите на Черноморец излязоха днес на протест заради абсурдното решение на Министерския съвет от 27 март за продажбата на 173 декара на бившето военно поделение край града, на които протестиращите са собственици. Те се заканиха да блокират пътища и дори да протестират пред сградата на Областната управа в Бургас, ако държавата не им върне земите, отнети от военните преди 30 години.
Пред камерата на Нова телевизия протестиращите разказаха как Министерството на отбраната отнело земята от селскостопанска кооперация. Собствениците обаче не са компенсирани и затова държавата трябва да им върне имотите.
Сега, след като отпада необходимостта от ползване, Министерския съвет се готви за продажбата на тези 173 декара. Данъчната им оценка е 728 хиляди лева. Местните хора обаче си искат земята. Те се страхуват докато се вихри АпартаментГейт, някой от държавниците да не злоупотреби със служебните си правомощия и на територията на бившото военно поделение да изникне ново ваканционно селище.
Протестиращите настояват да си получат земите в реалните им граници.