Тъжен ден за демокрацията, арестуваха Джулиан Асандж

 Съоснователят на Уикилийкс Джулиан Асандж е заловен в еквадорското посолство в нарушение на международното право

Съоснователят на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж е арестуван в посолството на Еквадор в Лондон, съобщават световните агенции.
Асандж живееше в сградата от 2012 г. насам. Той получи убежище там, за да избегне екстрадиция в Швеция, където трябва да бъде съден за сексусално посегателство, информира Нова телевизия.
Президентът на Еквадор Ленин Морено обявил, че оттегля нареждането си за даване на убежище на Асандж.
Според „Уикилийкс“ това е незаконно и нарушава международното право. „Еквадор незаконно е прекратил политическото убежище на Асандж в нарушение на международното право. Той е арестуван от британската полиция в посолството на Еквадор“, написаха от портала в Twitter.
Британската полиция е била поканена в сградата на посолството от еквадорския посланик в Лондон вследствие решението на еквадорското правителство да отнеме правото на убежище на Асандж, предаде БТА.
Арестът на Асандж е извършен по силата на заповед за арест, издадена през юни 2012 г. от лондонски съд. Асандж ще бъде изправен възможно най-скоро пред британското правосъдие, се посочва в съобщение на Скотланд ярд.
Асандж няма да бъде екстрадиран в никоя страна, в която би могъл да се изправи срещу „изтезания или смъртно наказание“, каза президентът на Еквадор Ленин Морено, цитиран от AFP. „Поисках от Великобритания гаранцията, че Асандж няма да бъде екстрадиран в никоя страна, в която би могъл да изтърпи изтезания или смъртно наказание“, заяви президентът Ленин Морено във видео съобщение, публикувано в социалните медии. „Британското правителство писмено потвърди, че ще изпълни това изискване,“ каза Морено.
Морено по-рано написа, че Еквадор е в рамките на неговите „суверенни права“ да оттегли убежището на Асандж „заради многократно нарушаване на международните конвенции и протокола за съвместно пребиваване“. Асандж живее в посолството на Еквадор в Лондон от 2012 г., когато получи убежище, след като бе обвинен в сексуално насилие в Швеция. Той бе арестуван от британската полиция, която влезе в посолството в четвъртък, след като Кито оттегли убежището си.
Асандж придоби известност след редица публикации, включително за американските военни операции в Афганистан и Ирак и за условията на задържане в лагера в Гуантанамо. През 2010 г., когато американските власти се заинтересуваха от него, замина за Швеция, където възнамеряваше да получи защита. Впоследствие беше обвинен в сексуално посегателство, за което той отрича вина. Шведският съд го включи в международен списък, след което Асандж бе задържан в Лондон, но освободен под гаранция.
На 5 април порталът „Уикилийкс“, цитирайки високопоставен източник в Еквадор, съобщи, че в следващите „часове или дни“ Асандж ще бъде изгонен от посолството. Като претекст можело да се използва корупционен скандал с офшорни документи, свързани с президента на Еквадор Ленин Морено, съобщи сайта.
Уикилийкс отбелязва, че Асандж е станал жертва на могъщи играчи, включително ЦРУ, които са положили усилия за неговото демонизиране и за да го вкарат в затвора, информира бТВ.
Бившият сътрудник на разузнаването на САЩ Едуард Сноудън, който живее в Русия след разкритията си по отношение на американското разузнаване, пък коментира, че днес е мрачен ден за свободата на пресата.
„Ръката на „демокрацията“ души свободата“, написа пък във Фейсбук говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.