ВЕИ – милионери протестираха заради абсурден закон

Да си милионер без да вършиш нищо – мечтата на мутробългарина, коментира адвокат Емил Василев. Милионери искат още милиони, добавя бившият депутат

Десетки ВЕИ-милионери протестираха днес пред Министерски съвет. Малко им били подарените евромилиони за изграждане на слънчеви централи и още държавни милиони под формата на преференциални цени за изкупуване на произведената ел. енергия, коментира във Фейсбук бившият депутат Емил Василев.
Протестът започна със символично чупене на фотоволтаичен панел.
Протестиращите производители на електроенергия от възобновяеми енергийни източници твърдят, че в сектора има двоен стандарт, който води до многократно увеличение на цените за крайния потребител, съобщава БНТ. Те протестират срещу закон, който е приет преди 4 години, който забранява да се изкупува електроенергията от вятър и слънце, ако към тези централи е приложено европейско финансиране.
Протестиращите твърдят, че техните фотоволтаични централи са произведени с пари от програма де минимис по развитие на селските райони, което е нито европейско, нито национално финансиране, поради което не трябва да попадат в обхвата на този закон и поради тази причина токът да им се изкупува на ниски цени. Поради тази причина те не могат да си изплатят и кредитите, с които са направени електроцентралите преди Брюксел да им преведе нужните средства.
Протестиращите поискаха оставката на енергийния министър Теменужка Петкова и на шефа на КЕВР Иван Иванов, заради това, че не прилагат правилно Закона за енергетиката.
„Искат още милиони. На милиони лесно се свиква“, коментира адвокат Емил Василев.
„Остана ли дори един роднина, съученик, любовник/ца и пр. на партийния елит, дето да не си направи ветропарк или слънчева централа? Да си милионер без да вършиш нищо – мечтата на мутробългарина“, добавя той.