Искрен Веселинов: ВМРО не търси конфронтация, а показва истинското градивно лице на патриотизма

Искрен Веселинов, народен представител от ПГ на „Обединени патриоти“, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Промените в НК свързани с неизбежната самоотбрана.

Искрен Веселинов обясни, че това е много важна тема за всяка една от партиите в коалиция ОП, всички те отдавна настояват да се разширят пределите на неизбежната самоотбрана. Според него досега в много случаи при опити за самоотбрана потърпевши са оставали хората, които са се опитали да защитят своя живот, чест и имот. Правата за самозащита се предвижда да се разширят при всяко едно противозаконно проникване, при нападения, които заплашват живота, здравето, сексуалната неприкосновеност, когато нападението е извършено от две и повече лица, от въоръжено лице или в тъмната част на деня. Искрен Веселинов обясни, че се поставят на преразглеждане и така наречените маловажни кражби, които на практика са бич за малките населени места.

Новата сесия на 44-то Народно събрание.

„На какво ще бъде посветена във Вашите представи тази сесия?”, попита водещата Клара Маринова. Искрен Веселиновотговори, че очаква и новата сесия да протече с много скандали и дребнотемия, които не дават възможност да се дебатират големите теми.

Изявлението на ГЕРБ, че няма да се откажат от властта, дори и да не спечелят евроизборите.

„Днес в свое изявление председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова, а в последните дни и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изрично предупреждават, че те образно казано няма да „хвърлят кърпата” и ще продължат да управляват независимо от изборните резултати за европарламент и то ще управляват заедно в коалиция с вас. Това радва ли ви?”, попита водещата Клара Маринова. Искрен Веселинов отговори, че ОП биха се радвали, ако продължи да се изпълнява стриктно управленската програма. „Ние, както знаете, сме в „брак по сметка”, нека така да го кажем и очакваме да се случат нещата, които са важни за нашите избиратели и за българите изобщо. Част от тях се случват, може би сега в средата на мандата е хубаво да се направи един преглед и да се види как се напредва по различните позиции, които сме договорили!”, заяви той.

Основните послания на ВМРО към избирателите.

„Кой и какви основни послания към избирателите отправя от вашата партия, какви са приоритетите ви за евровота, защо избрахте тях и защо те са важни за българите?”, попита водещата Клара Маринова. Искрен Веселинов заяви, че сегашните европейски избори са много важни за бъдещето на ЕС. Той продължи, че възгледите на ВМРО дълго време са изглеждали екзотични и са били неприемливи за много хора, но в момента те са част от вълната, която се опитва да промени Европа от крайностите на либерализма, да се промени посоката на джендър идеологията, мултикултурализма, който съсипва националните държави, да се спрат посегателствата срещу християнството, семейството и личността.ВМРО се противопоставя на всичко това и разчита на подкрепата на всички честни български патриоти, независимо от тяхната партийна принадлежност. „Имаме си флагман в лицето на Ангел Джамбазки, човекът, който осмисли понятието евродепутат, който стана може би най-известният за всички времена евродепутат и който брани по един истински начин българския национален интерес!”, категоричен беше народният представител. Той добави, че ВМРО няма намерение да злепоставя своите противници и да влиза в „кръчмарски дебати”, а ще защитава своите ценности. „Какво още ще направите, за да се харесате на избирателите?”, попита водещата. Събеседникът й отговори, че от ВМРО просто ще бъдат автентични и ще разчитат на своя начин на мислене. Според него през последните години ВМРО са показали истинското градивно лице на патриотизма, а не се опитва да трупа популярност чрез скандали и противопоставяния.

„Оформя ли се нещо ново, важно, различно на и след евроизборите? Какви ще бъдат кампаниите на партиите? Кой, защо и как ще победи на предстоящите избори? Кои са главните пътища и средствата, с които ще стигнете до гласоподавателите?”, попита водещата Клара Маринова. Искрен Веселинов отговори, че според него леви, десни и либерали са част от управлението на Европа през последните години и са част от проблемите, срещу които се противопоставят ВМРО. От тази гледна точка не е чудно, че точно скандалът е станал водещото нещо в кампанията, защото нищо друго не отличава участниците в нея. „Едните ми говорят за дигитализация, сигурно е много важно това нещо, но близко ли е до хората? БСП са част от голямото семейство на европейските социалисти, които ни казаха, че трябва да търсим потенциала в миграцията, на местно ниво пък твърдят, че са на обратното становище, както и за джендър идеологията. Обаче ще гласуват за председател на ЕК за човек, който ще прокарва тези тези. Тоест имаме опити за различност, но всъщност те са в голямото русло, което продължава да носи България и ЕС в посока към нищото! В това отношение опонент за нас са и ГЕРБ, и БСП, и ДПС!”, категоричен беше народният представител.

Острите атаки към ВМРО от страна на „Воля“.

„Напоследък като основен ваш опонент се оформя „Воля”, във всяко свое изявление водачът на тяхната листа търси конфронтацията с вас. Защо това се случи, лични ли са отношенията, публично-правни и пропагандни ли са, идейни ли са? Какво се случва между вас и „Воля” и откъде тръгна този общо взето скандал?”, попита водещата Клара Маринова. Искрен Веселинов отговори, че това е просто един опит ВМРО да бъдат въвлечени в скандал, защото засега са останали единствената партия извън скандалите. „Това обаче не може да ни въвлече, защото въпросното лице няма съответните морални качества да бъде морален съдник!”, добави той. Народният представител заяви, че явно на лидера на „Воля” не му стиска да бъде опозиция на ГЕРБ и затова си е избрал да критикува най-популярния от министрите, за да бъде забелязан по този начин.

„Прави впечатление, че лидерът на ВМРО запазва едно много сериозно лично спокойствие при всички тези нападки!”, продължи водещата. Събеседникът й отговори, че няма никаква причина лидерът на „Воля” да бъде забелязван, а съдебният ред е най-добрия начин да се противодейства на такива хора, загубили всякаква мяра.

„Прави впечатление, че така наречените нови лидери в Европа, като се започне от Льо Пен и се стигне до Салвини, обръщат внимание на тази партия в България и специално Льо Пен вече два пъти посещава нашата страна по покана на „Воля”, защо се случва това?”, попита водещата Клара Маринова. Искрен Веселинов отговори, че партията на Марин Льо Пен е предприела един антиевропейски курс на изваждане на Франция от ЕС. Според ВМРО това не е добре за България и затова са прекъснали своите отношения с нея. „Национален фронт” са продължили да си търсят партньор в страната ни и явно са се спрели на Веселин Марешки.

Как се съчетават основните европослания с националните проблем?

„Как съчетавате основните европослания на вашето евросемейство към евроизбирателите и как ги съчетавате с нашите, националните, българските? Продължават ли да надделяват вътрешнополитическите, икономическите, социалните проблеми на българското общество?”, попита водещата Клара Маринова. Искрен Веселинов отговори, че това е нормално, защото хората мислят най-вече от гледна точка на собствения си интерес, а европейската тема е някак си абстрактна и далечна. Според народния представител тези избори няма пряко да напълнят джоба на българите, но могат да дадат възможност на страната ни да се развива добре, ако ЕС поеме в правилната посока. А правилната посока според ВМРО е Европа на отечествата със силни национални правителства, уважение между страните, липса на двоен стандарт, прекратяване на преговорите с Турция за членство в ЕС. Към това трябва да се прибави и прекратяване на опитите да се ударят сектори от българската икономика с административни мерки и общи политики за спиране на нелегалната миграция. „Във външнополитически план може би трябва да прибавя по-тесните връзки с Македония и гарантиране на правата на българите по света, защото за нас от ВМРО това е много важно. А в ценностен план запазване на ценностите, които християнството е създало!”, завърши Искрен Веселинов разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2” на 8-ми май 2019 година.