Конгрес на БСП-оставка, избори и светло бъдеще за ГЕРБ на местните избори

Петото заседание на 49-тия конгрес на БСП ще се проведе днес в зала 1 на НДК от 10.00 ч. То беше свикано с решение на Националния съвет на партията от 28 май 2019 г.

Петата сесията на най-висшия партиен форум се свиква по искане на лидера на БСП Корнелия Нинова, която пое цялата отговорност за резултатите от европейските избори и подаде оставка като председател на партията, която другарите днес вероятно ще отхвърлят. Според Устава на БСП конгресът е органът, който може да констатира оставката й. Това е и ключовата точка в дневния ред на заседанието.

После стартира процедура за пряк избор на лидер на БСП.

Дали старото-ново ръководство ще е пак в лицето на Корнелия, можем и да се обзаложим … Парите на един съветски гражданин и влиянието на един песоглавец плюс недоволството на старите пушки срещу мнението и подкрепата на организациите от Бургас, Стара Загора, Казанлък, Айтос, Правец, Ботевград, Етрополе …

Опозицията иска конгресът да констатира оставката на Нинова. Впрочем все още не е ясно дали тя изобщо е внесла оставка в писмен вид, която да бъде правена каквото и да е на конгреса, или призивите да я оттегли се базират само на устното ѝ подаване пред Националния съвет в края на май. Така че не бива да се изключва и вариантът, в който оставка изобщо няма, а Нинова е в правото си да се откаже от емоционални изказвания пред другарите си от широкото ръководство. Според неофициална информация за заседанието на конгреса, близките до лидера вече са внесли проекторешение, което предвижда форумът да възложи на НС до 3 месеца да приеме правила за провеждане на пряк избор на председател от всички членове на партията. Така Нинова ще се бетонира на пост №1, докато дойде време да се включи в новата надпревара за него.

С оглед местните избори, които са само след три месеца се сочат като най-подходящи шефове на БСП бившите кметове Дора Янкова и Костадин Паскалев, които не са от нито един от лагерите и разбират от местни избори.

Истината обаче е проста, че след този форум БСП ще подари още по-значима победа на ГЕРБ на местните избори, защото в повечето общини БСП просто няма визия за развитието и конкретни програми и проекти … Вижте Бургас !

Свободен автор – Философът