СубсидияГейт заглуши АпартаментГейт

Парите ще ги връщаме ние, предупреди бившата съдия Румяна Ченалова, а Крум Зарков коментира субсидияГейт и поиска оставката на Горанов заради скандала

СубсидияГейт е на път да заглуши АпартаментГейт. Скандалът със субсидиите на партиите, надвишаващи полагащите им от 11 лева за действителен глас, набира скорост и може да предизвика нови оставки. От БСП вече обявиха, че финансовият министър Владислав Горанов трябва да поеме отговорността, но управляващите се опъват като магарета на лед, надявайки се скандалът да затихне.
Само за миналата година партиите и коалициите в Народното събрание са получили общо над 38 милиона лева от финансовото ведомство като вместо по 11 лв. за реален глас, както е разписано в Закона за държавния бюджет за 2018 г., те получават по 13.23 лв., ощетявайки бюджета с 6.52 милиона лева, съобщава Телевизия Bulgaria ON AIR. Прокуратурата на свой ред обяви, че надвзетите субсидии от партиите са незаконни.
В интервю по bTV пък депутатът от БСП Крум Зарков каза, че финансовото министерство гази закона. Проблемът е възникнал не заради лошата нормативна уредба, а заради начина, по който се изпълнява.
„На 26 май 2016 г. се променя Закона за политическите партии. С него се дава възможност да се гласува с „Не подкрепям никого“, но гласовете след това в нарушение на закона се смятат, гласовете се преразпределят и партиите получават субсидии по някаква абсолютно сгрешена аналогия с начина на разпределение на мандатите“, обясни Зарков.
„Порожанов написал методика за възстановяване на сумите по санкционирани европроекти, без да има право.Съдът я обяви за нищожна. Парите ще връщаме ние“, коментира във Фейсбук пък бившата съдия Румяна Ченалова.
„Горанов изчислявал субсидиите за партиите по сгрешена методика. Не е въпрос на математически знания. Безстопанственост е. Некомпетентност, некачествено управление. По-укоримо е от „Апартаментгейт“.Страшното е, че тази некомпетентност е незабелязвана с години от всички контролни органи“, добави тя.