Упоени от райски газ туристи се търкалят в Слънчев бряг

По 5-10 лева се продава балончето с райски газ в Слънчев бряг, упойващото вещество обаче е опасно, предупреждава шефът на Районната здравна инспекция в Бургас

Препили с алкохол и упоени от райски газ туристи се търкалят по алеите на Слънчев бряг. Оказва се, че не е забранено да се продава упойващото вещество. Полицаите от Несебър обаче съставят актове за нерегламентирана търговия.
Балоните с райския газ се продават по 5-10 лева по алеите на Слънчев бряг, пред камерата на бТВ шефът на Районната здравна инспекция в Бургас д-р Георги Паздеров каза, че упойващото вещество е опасно.
Той уточни, че райският газ е на разрешителен режим от Изпълнителната агенция по лекарствата. Продажбата му не е криминализирана, макар че уврежда бъбреците, черния дроб и нервната система.
Главен инспектор Павел Колев от несебърската полиция пък съобщи, че досега са съставени 47 акта за нерегламентирана търговия с „райските“ балончета, които в комбинация с алкохол са много опасни.
Биохимикът Юлиян Караджов, който е и спец по дрогата, поясни, че от райския газ човек губел усещане за болка. Преди 200 години също е било модерно младите да са напушени и тогава се случило така, че един от купонясвалите с райски газ и счупил крака, но не усетили. Мъжът продължил да се смеел след злополуката, докато действието на опиата отминало, а после се разревал като магаре от болката.