Битката за смяна на Гешев е много по-важна от местните избори

Ilian Vassilev

 

Най-важният въпрос е разбиране на процесите у нас и разкриването на Кой?, на механизмите по които оперира и защо за него е толкова важно Гешев да бъде следващия главен прокурор. Защо Пеевски е важен? Защото той е новия Цветан Василев и е разпределител на огромни средства, които „хранят“ огромно количество политици, магистрати, служби.
Спомнете си разкритието на Цветан Василев, че всеки месец е давал по 100 хиляди евро на Цацаров. Това нито са единствените пари, нито единствения получател. Поне 500 души на различни постове получават от „общия“ фонд, който се разпределя от Пеевски и който им осигуряват – на тях и на техните семейства стандарт, много над заплатите им. За това лоялността им към държавата /заплатата/ е по-малка от лоялността им към Системата /многото пари/.
В същност Кой? е система от взаимозависими длъжности в институции и партии, които или получават пряко пари /това е малката част/, разпределяни през Пеевски, или получават поръчки или получават постове от които се хранят. И така се изгражда една мрежа от минимум 1000 зависими хора на различни места в държавната администрация, в партиите, в съдебната система, в изпълнителната власт. Едните дават, другите разпределят, трети само вземат.
Ако смените Гешев – тази мрежа, макар и да не се разпадне веднага, ще започне да буксува и да се саморазпадне след време. Защото лоялността е функция на интереси. Няма ли интерес, лоялността изчезва. И тъй като фигурата на генералния прокурор им е важна, за да останат в сянка, битката за този пост в същност е битка за оцеляване на огромна мрежа от взаимозависими хора, които не разчитат на себе си и на уменията си, а на принадлежността към „кръга – мафията“ и възможността те да участват в разпределението.
Така се обяснява и всеобщата радост и подкрепа след прокурорите и ВСС. Една малка част от „елита“ на прокурорите и магистратите получа пряко през Пеевските схеми ползи, по-голямата част е оставена сама да си „заделя“ от финансовите потоци, които минават покрай тях, друга се отчита. При прокурорите класика е Митьо Очите и тези мутри, които изкараха в подкрепа на Гешев. Няма Гешев, няма свобода за тях. Но мутрите се отчитат – кеш и с услуги.
Друга част от ВСС и прокурорите просто зависят за кариерите си – стъпка извън правилната посока – автоматически ги превръща в парии.
Пеевски е епицентър, координатор на тази мрежа, финансовия разпределител. Но не е единствен. Така работи и с медиите – в държавните назначава свои хора, една част от медиите купува, друга заплашва.
За това именно – битката за смяна на Гешев е много по-важна от местните избори. Това е битка за бъдещето на България и за възпроизводството на тази паразитна класа наречена Кой?, олицетворена от Пеевски, Гешев и Цацаров.
И всеки един от вас има своята отговорност за изхода на тази битка. Не винете за бедите и бедността си други, а само себе си, заради изборите които правите.

Фейсбук

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!