И тогава и сега независимостта е с поставена от Русия цена на зависимостите

Спомнете си Санстефанския договор- един договор, който уж предлага национално обединение на българите, а в същност е договор за безсрочната окупация на България от Русия, тъй като няма никакво участие на българи в подписването на този документ. Спомнете си този факт в празничен ден като днешния.

Това е един предварителен, временен договор, по-скоро – за примирие, между представителите на Русия и представителите на Османската империя. И в този договор няма абсолютно никакви дати, срокове за изтеглянето на руските войски от България. Там се казва, че руските войски трябва да се изтеглят от Османската империя за период от 3 до 6 месеца, с изключение на България – това е текстът в Санстефанския договор.

На 5 февруари 1909 г. Русия първа от Великите сили признава независимостта на България, но срещу цена … Цената на прекъснатата окупация и мераците за Цариград като руско пристанище …

И тогава и сега независимостта си има цена …

Независимостта на България е провъзгласена на 22 септември 1908 г. с политически акт, извършен от правителството на Александър Малинов. С него се отхвърля васалната зависимост на България от Османската империя, наложена й от Берлинския договор (1878 г.).

Повечето от Великите сили отказват да признаят независимостта на България, влошават се и българо­-турските отношения. Турция настоява България да й изплати 125 млн. франка обезщетение, за да признае българската независимост. С помощта на Русия е постигнато споразумение по възникналите тежки финансови проблеми.

Подписани са Руско-­турски протокол (1909 г.), Българо­-турски протокол (1909 г.) и Руско-­български протокол (1909 г.). Според тях Русия опрощава на Турция военните й задължения, останали още от войната (1877–1878 г.), срещу което Турция се отказва от всякакви претенции към България. От своя страна обаче България попада в капана на братушките и трябва да изплати на Русия в срок от 75 г. 82 млн. франка. Турция, а след нея и Великите сили признават независимостта на Българи.

Изследователи правят нов прочит на идеологизираната дълги години история. Те смятат, че под благовидната дипломация на Русия реално стоят финансови интереси от близо 100 млн. франка. Турция се спасява от репарации, а България е заробена финансово за близо столетие напред.

Днес пък си имаме цена от над милиард евро …

Анализаторът Илиян Василев заяви : „Значи се отказваме от милиард лева неустойки за нещо, което имаме в ръката, за да гоним Михал двадесет години за избием инвестицията. Излъга в ефир, че някой от ЕК ще разреши Газпром да използва дългосрочен капацитет на 90 процента от тръбата. За 20 години, Тоест няма гарантирани приходи. Има гарантиран дълг от милиард евро.
Но едно нещо много важно – правителството се съгласи да направи този жест към Русия за да и даде допълнителни козове на преговорите с Украйна на 19 септември.“

Независимост, а ?!

Я да Му благодарим и на него за неЗАВИСИМОСТТА …

Свободен автор – Философът

колаж : Георги Динев

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!