Професор откри учебната година в Дебелт, 9 първокласника в затвора

За първа година училището в затворническото общежитие към затвора в Бургас ще издава диплома за основно образование

Образованието ни прави свободни личности, на добър час! Това каза заместник-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов. Днес той откри новата учебна година в затворническо общежитие в Дебелт, което е най-новото и най-модерното пенитенциарно заведение в системата за изпълнение на наказанията.
Ресорният заместник-министър бе гост на тържеството в училището на Дебелт към затвора в Бургас. През тази учебна година там ще се обучават 78 ученици, от които 9-ма ще са в първи клас.
За първа година училището в затворническото общежитие ще издава диплома за основно образование, съобщиха от Министерството на правосъдието. Досега училището, което е филиал на СУ „Аргира Жечкова“ в Сливен, бе до 4 клас, но интересът към придобиване на по-висока степен на образование от страна на лишените от свобода е наложило разширяване на класовете. Съвременна интерактивна дъска, обновен библиотечен фонд, обучение на две смени са сред другите новостите за учениците в Дебелт.
Справка на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ показва, че от 6505 лишени от свобода във всички затвори, 1080 са включени в учебната дейност през 2019/2020 години. 124 от тях ще бъдат първокласници. Най-висок е броят на учениците в Стара Загора – 218, където се намира и най-голямото училище в системата на затворите. В София учениците са 191, в единствения затвор за жени в Сливен – 60, в Поправителния дом за непълнолетни младежи към затвора във Враца – 16. Във всички затвори има разкрити училища или филиали към тях.
През настоящия програмен период на НФМ е предвидено реконструкция и ремонт на друго общежитие към затвора в Бургас – „Строител“, което ще бъде обособено в преходно отделение или т.нар. half way houses за адаптация на затворници.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!