Бургас отново обгазен, смърди на пропан-бутан

Задушливата миризма се усещаше в различните части на Бургас и отдалечените квартали

Поредно обгазяване за жителите на Бургас. 27 сигнала за неприятни миризми от различни райони на морския град са постъпили в общината късно снощи. Гражданите са усетили миризма на пропан- бутан и на нефтопродукти. Днес общинската администрация в морския град разкритикува екоинспекцията, съобщава Нова телевизия.
Задушливата миризма се усещаше в различните части на Бургас и отдалечените квартали около 23 часа снощи.
Манол Тодоров сподели, че се прибирал от Слънчев бряг и усетил миризмата още с влизането в града.
„У дома жена ми пита, абе какво става навън,защото вкъщи не се диша. Бяхме принудени наистина да затворим прозорците и в стаята на децата, и в спалнята,където ние спим. По никакъв начин не преувеличавам, беше брутално – представям си във въздуха какво се е носело. Не можем да го видим, но пък влиза в дробовете ни”, коментира той.
Миризмата усетили и в квартал Долно Езерово.
Много тежко беше, сподели Гено Генов.
„Притеснявам се от тези миризми, астматичка съм”, обясни Ваня Колева.
Сигналите получени във времето от 23 до 3 часа сутринта, от притеснени хора на дежурния телефон в общината са 27. Ситуацията създаде напрежение между общината и екоинспекцията.
„Притеснени сме, че все още нямаме отговор какъв е източника на замърсяването, защото основно се споменаваше мирис на пропан-бутан, мирис на въглеводороди, концентрирано в Долно Езерово беше на бензен. И затова ще настояваме за бърз отговор от РИОСВ и конкретно от „ЛУКОЙЛ” -Бургас”, заяви кметът Димитър Николов.
И проверката била извършена, основно на площадката на бургаската рафинерия Превишения на контролираните замърсители не са отчетени. „Както винаги сме твърдели най-големият източник за миризми, това са старите екологични щети на територията на завода”, обясни директорът на РИОСВ – Бургас инж. Тонка Атанасова.