Президентът и премиерът в дуел заради скандала с БНР, Бойко заговори за саботаж

Държавата се управлява чрез нечий телефон, каза ген. Радев, а Борисов му отговори: „Ако е неговият телефон, разбирам“ и определи скандала с БНР като саботаж

Президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов влязоха в словесен дуел заради скандала с БНР. Министър-председателят дори заговори за саботаж срещу правителството, а държавният глава изтъкна, че държавата се управлява чрез нечий телефон.
Напрежението между институциите възникна, след като на 13 септември програма „Хоризонт“ беше спряна за почти 5 часа.
„Очевидно България е в криза. Българското национално радио не е спирало дори по време на войната“, коментира президентът.
„Свободата на словото е фундаментална ценност и е в основата на демокрацията. В отговор на въпрос на журналисти заявих, че тази ценност в България явно е в криза, тъй като спирането на излъчването на Българското национално радио е прецедент“, сподели той във Фейсбук.
„Този казус отново повдига въпроса кой и как управлява обществените медии. Очевидно е и, че държавата се управлява чрез нечий телефон, а не през институциите както е нормалната европейска практика. Мисля, че на това нещо е време да се сложи край“, подчерта държавният глава.
Директорът на БНР и разследващите следва да обявят какви са истинските причини за случилото се, защото става въпрос за обществена медия, а не за частна, добави той.
„Според мен има лъч надежда и той е в поведението и реакцията на журналистите от БНР, които проявиха солидарност. Подкрепени от свои колеги от други медии, те дадоха пример как се отстоява достойнство, как се отстоява свободата на словото и професионалните стандарти“, изтъкна ген. Радев.
Премиерът Бойко Борисов пък определи скандала с БНР като саботаж срещу правителството.
„Ако държавата се управлява от неговия телефон (б.а. на президента), разбирам, той може би знае. То това беше саботаж на правителството, срещу свободата на медиите в лицето на Силвия Великова, която лично защитих и съм сигурен, че тя знае, че не само правителството, а и ние като партия нямаме участие в този саботаж. Надявам се прокурорите в рамките на днешния и утрешния ден да приключат цялата тази работа“, заяви Борисов.

 

Междувременно Съветът за електронни медии изслуша генералния директор на БНР Светослав Костов за напрежението в радиото и във връзка със спирането на сигнала на програма „Хоризонт“ за 5 часа в петък, съобщава БНТ.
Пред регулатора Костов обясни, че причината е била технически проблем. Той отново заяви, че не е имало налагана цензура върху журналиста Силвия Великова.
От днес програма „Хоризонт“ има нов директор – дългогодишният журналист Мартин Минков. Бившият шеф на Радио Бургас заема мястото на Николай Кръстев, който подаде оставка заради скандала.
Проблем с оптичен кабел, пренасящ данни – това е техническата причина за спиране на излъчването на програма Хоризонт в петък сутринта, обясни шефът на общественото радио. Той се изправи пред серия остри въпроси от членовете на СЕМ.
„Това не е решено на 12-ти или 13 септември, а дни по-рано. Пропуск е, че не сме уведомили нито КРС, нито СЕМ“, призна генералният директор на БНР Светослав Костов.
От медийния регулатор поискаха яснота и около скандала с журналистката Силвия Великова и временното й сваляне от ефир.
„Тя сподели, че възприема това като опит за цензура. Това беше ли посегателство върху свободата на словото?“, попита Ивелина Димитрова – член на СЕМ, а Костов отговори, че цензура нямало.
„Дали е сменена в ресора, не, не е сменена в ресора. Никой не твърди, че Силвия Великова не е добър журналист, не съм го чул от нито една уста на човек, работещ в радиото“, заяви Светослав Костов.