Връщаме часовника назад, ще спим повече

Преминаваме към зимно часово време в 04.00 часа. Повечето от българите обаче предпочитат да не се местят повече стрелките на часовника

Връщаме стрелките на часовника с един час назад в събота срещу неделя. Тази нощ ще спим повече.
На 27 октомври точно в 04.00 ч. преминаваме към зимно часово време, съобщава Нова телевизия. А часовниците вместо 04.00 ще показват 03.00 ч.
Лятното часово време е предложено от Бенджамин Франклин. Със свое писмо до редактор на вестник „Парижки журнал“ през 1784 г. той предложил да се местят стрелките на чавовниците. Това предложение обаче било по-скоро с хумористичен нюанс и всъщност предлагало парижани да стават и да си лягат по-рано.
За пръв път сериозно е предложено от Уилям Уилет в „Пилеене на дневна светлина“, публикувано през 1907 г. Той не успява да убеди британския парламент да го приеме, въпреки наличието на значително лоби.
Идеята за лятно часово време за пръв път се осъществява на практика от правителството на Германия по време на Първата световна война в периода 30 април – 1 октомври 1916 г. Скоро след това Великобритания последва примера, като отначало въвежда лятно време от 21 май до 1 октомври 1916 г. На 10 март 1918 г. Конгресът на САЩ установява няколко часови зони и официално въвежда лятното часово време, но законът не намира отзвук и скоро е отменен.
Лятното часово време е въведено в България на 1 април 1979 година.
От 1979 година до 1996 година включително лятното време започва от 0 часа на последната неделя на март (или първата неделя на април) и продължава до 0 часа на последната неделя на септември (или първата неделя на октомври).
През 1997 и 1998 година лятното време започва в 3 часа на последната неделя на март и продължава до 3 часа на последната неделя на октомври.
От 1999 година лятното време започва в 3 часа на последната неделя на март и продължава до 4 часа на последната неделя на октомври, когато часовникът се връща с 1 час назад – т.е. до 3 часа астрономическо време.
Според лекари и психолози смяната на времето води до недоспиване, катастрофи и опасност от инфаркт.
Повечето от хората обаче предпочитат България да остане с лятно часово време. Желанието им е обосновано основно от факта, че в зимния период се стъмнява по-рано и още в 17:00 часа се смрачава.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!