Контрапротести и расизъм

колаж : Ivan Chervenkov

Световноизвестният американския лингвист, есеист и философ Ноам Чомски пише относно някои начини за манипулацията на общественото мнение:

Разсейване

Основният елемент на управлението на обществото е отвличане на вниманието от важните проблеми и решения, взимани от политическите и икономическите управляващи кръгове чрез непрекъснато насищане на информационното пространство с незначителни съобщения.

Разсейването е съществено гражданите да бъдат лишавани от получаването на важни знания в областта на съвременните философски течения, напредъка на науката, икономиката, психологията и кибернетиката.

Вместо това информационното пространство бива напълвано със спорт, шоубизнес, мистика и прочее информационни съставни, основани на реликтовите човешки инстинкти от еротиката до грубата порнография и от битовите сапунени сюжети до съмнителните начини за лесна и бърза печалба.

И тук идва темата за расизма и агитките от стадионите до контрапротестите в подкрепа на Гешев.

Нима властта на Борисов не знаеше, че сигурно такива прояви ще има по време на мача с Англия ? Нима Младен Маринов и хилядите милиционери-полицаи не могат да четат ?

Англичаните сами ни припомниха какво може да се очаква от едни футболни агитки по време на срещата, но нито БФС, нито МВР, нито PR-те на властта не предприеха нищо …

И защо ?! Защото по-важният мач ще се играе на 24 октомври и той е предрешен и участието на същите тези агитки в контрапротестите е публична тайна …

Тази статия на „Телеграф“UK бе публикувана преди срещата с нацистките изцепки, но …

Не бих изключил да се използват футболни агитки в политически провокации. Виждаха се познати хора и на протестите, както против, така и в подкрепа на кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. Аз ги познавам, защото ги виждам на стадиона.

Това заяви бившият собственик на „Левски“ Тодор Батков в предаването „Лице в лице“ по бТВ, където заедно с треньора Вили Вуцов коментираха футболния скандал.

Мдаа …

Може и да се объркате кои снимки от кое събитие са, но участниците едва ли …

Нека обобщим темата с публикация на Ilian Vassilev 

във Фейсбук :

„Обвинявам Бойко Борисов, като видимото лице на властта, за деградацията на нацията, намерила израз в унижението, което всички българи трябваше да преглътнат от поведението на ултрасите на вчерашния мач. От както гледам международни канали, не си спомням България да е имала по-значително и негативно покритие. Не искам да се срамувам заради други.
Заради техния провал в политиката на сдържаност, на толератност и на приемане на различията, съчетан с непремиримост към ксенофобията и ултранационализма.
Насилието стана норма, с която ни призовават да свикваме.
Обвинявам го, че с управлението си не създаде нетърпимост към тези прояви, а съзнателно толерираше съществуването на групи от крайни привърженици, в рамките на своето „балансиране“ и договорки с олигарси и в името на личната си власт през спорта и запалянковците.
Нали подобни ултраси бяха използвани за сплашване на протестите против Гешев.
Обвинявам МВР, защото те прекрасно знаят кой са тези с хитлеристките „поздрави“ и могат без особено усилие да ги задържат и предадат на прокурорите.
Обвинявам и прокурорите, които Борисов избираше и избира, които отново в името на личното си благополучие и кариерен келепир, пропуснаха да разкрият и вкарат с обвинение в съда тази пасмина, която дискредитира моята България в очите на целия свят. Не съм част от тази власт, не съм част от тези чалга ценности.
Тази нощ мислих много защо стигнахме до тук и моят отговор е че самите ние сме си виновни, че приехме да участваме в тази деградация, като смъкнахме личната си отговорност за избора на хората, които да ни управляват.
Те избират Гешев, те искат да изберат отново избранниците на Борисов за кметове и общински съветници.
Стига! До тук!“

Свободен автор – Философът

снимки : Фейсбук