Абсурд: Дерматолог от Бургас лекува множествена склероза

В Бургас ме пратиха на дерматолог, който на всичкото отгоре ме и лекуваше от нещо, сподели Дилян Иванов, който страда от множествена склероза

Дерматолог от Бургас лекува множествена склероза. 17-годишен младеж, който не можел да си чувства ръцете и да държи дори химикалка получил направление за дерматолог, вместо за невролог, защото най-“добрият“ град за живеене е лидер в липсата на специалисти. Момчето разказа пред Нова телевизия за това, което е преживял, за поредния абсурд в здравеопазването, заради който е загубил месец и половина.
„Първоначално не можех да си чувствам ръцете. Не можех да държа предмети“, разказва младият герой.
Диагнозата за множествена склероза му е поставена в София, след месец и половина обиколки на лекари в родния му град. „Мога да кажа, че загубих около месец, месец и половина, докато разбера, че трябва да отида в столицата, защото в Бургас ме пратиха на дерматолог, който на всичкото отгоре ме и лекуваше от нещо“, добавя младият бургазлия.
Множествената склероза е заболяване, което засяга основно млади хора във възрастта 18-40 години и до неотдавна се смяташе за равностойна на присъда. След поставянето на диагнозата болните в повечето случаи се изолират, затварят се в себе си, обезверяват се и не търсят консултации с невролози. Дилян не спира да се интересува, но смята, че липсата на специалисти в тази област по места е пречка за хората с това заболяване.
„Специалистите са в София за множествена склероза. В Бургас има добри невролози, но Множествената склероза е едно специфично заболяване, което си иска специалист. И ако имаше такъв експерт в Бургас, със сигурност нещата щяха да са една идея по-добре“, споделя Дилян.
Такава е ситуацията и в другите градове на страната. Затова на хората, поразени от множествена склероза, се налага да пътуват до София, въпреки състоянието им.
„На една моя приятелка от Варна й казаха, че има Множествена склероза преди 3-4 месеца, но във Варна не могат да й назначат лечение и я пращат в София. Един голям град като Варна с Медицински университет, университетски болници няма специалисти“, добавя той.
Затова Дилян се зарадва, като разбра, че ще има пътуващи консултации из страната по време на кампанията „Множествената склероза не е присъда”. София, Враца, Трявна, Казанлък, Ямбол и Добрич са градовете, където в рамките на втория етап на кампанията „Невролозите идват при вас“, водещите български лекари в областта на множетвената склероза ще отидат при пациентите.