Ердоган поиска НАТО да направи избор между Турция и терористите

Ria.ruЕрдоган поиска НАТО да направи избор между Турция и терористите

 

Турският президент Тайип Ердоган заяви, че НАТО не предоставя на страната му подходящата подкрепа и призова съюза да направи избор между Анкара и терористите.

“Ние сме членове на НАТО, където има пета статия (устав, който предполага реакцията на всички членове на алианса при нападение на един от тях. – Ред.), а ние сме под заплахата на терористична организация. И в съответствие с петия член НАТО трябва да сте с нас. С нас ли сте  или с терористите? Не дават точен отговор”, подчерта той в интервю пред репортери.

Държавният глава също призна, че случващото се може да се дължи на факта, че Турция е единствената мюсюлманска страна в НАТО.

Освен това, Ердоган добави, че германският канцлер Ангела Меркел и британският премиер Борис Джонсън, с които е имал телефонни разговори, “са под сериозен натиск от дезинформация”.

 

Източник на мира

На 9 октомври турският лидер обяви старта на операция „Източник на мира“ в Северна Сирия срещу забранената в страната му Кюрдска работническа партия (ПКК) и терористичната група„ Ислямска държава “.

В същия ден турските самолети нападат Рас ал Айн и други градове. Това беше последвано от наземна атака. В събота Анкара обяви, че Рас ал Айн е взет под контрол, а агенция Anadolu разпространи информация за окупирането на Тел Абяд. В неделя Дамаск реши да разположи армия на цялата граница с Турция, за да помогне на кюрдите. Правителствените сили започнаха прехвърлянето на силите на север от страната, в понеделник армията на Башар Асад влезе в няколко града, контролирани от кюрдите. По-рано кюрдите  бяха подкрепяни от Вашингтон, но след началото на турската операция обяви изтеглянето на войските си. Пентагонът подчерта, че “не са се подписали” да се бият с Анкара, за да защитят кюрдите. В ПКК това се възприема като нарушение на споразуменията.

 

Коментар на БА

Еднолично взетото решение от Ердоган да нападне Сирия поставя НАТО пред изключително деликатна ситуация и пред дилема как да реагира. Активиране на член 5 е немислимо, защото става реч за чужда територия, т.е. не за отбранителна, а за нападателна операция. В самия договор са записани условията, при които може да се активира този член. Операцията в Сирия не е съгласувана с НАТО, нито страните членки са дали своето съгласие. В този смисъл президента Ердоган няма никакво право да очаква солидарност и подкрепа от НАТО.

Единствената причина до този момент да получава такава вербална подкрепа от страна на щаб квартирата на НАТО е в рамките на единната система за колективна отбрана, включително въздушна, която е активирана за да попречи на чужди самолети да навлязат в турското въздушно пространство. За да подкрепи операция на турските въоръжени сили извън територията на страната, което изкарва казуса извън член 5, Турция трябва да получи специална санкция от страните членки. Така не може да има, особено в контекста на замисляните санкции срещу  Ердоганова Турция.

http://bulgariaanalytica.org/cbbss/?p=18041&fbclid=IwAR1pyEb4IZARsdaSmGRf_d2aNlj2jiz34L4zEl5mCXjIP_YxjEs3bB2Vmxc