Как ще се развива бизнесът и индустрията в Бургас обсъдиха в дискусия на Предприемачи ГЕРБ

Създаване на нови бизнес зони с фокус към инвеститори в логистични бази, модерна транспортна мрежа, по-задълбочено сътрудничество между бизнеса и образованието, възможности за удължаване на сезона чрез конгресен туризъм. Това бяха част от дискутираните теми по време на работна среща „Бизнесът и местната власт“, която се проведе в Бургас. Събитието бе организирано от Предприемачи ГЕРБ и в него взеха участие представители на различни браншови организации в града, ИТ-сектор, фирми, асоциации и други. Сред тях бяха Бургаска Търговско-промишлена палата, КРИБ-Бургас, Строителна камара-Бургас, Търговско-индустриална Камара, Бургаска Регионална Туристическа Камара. На дискусията присъстваха и бургаските депутати Ивелина Василева и Димитър Бойчев, както и кандидати за общински съветници от листата на ГЕРБ-Бургас.

Кандидатът за кмет Димитър Николов акцентира върху образованието и ролята му за развитие на бизнеса. „Много е важно какво е виждането за развитието на града в дългосрочен план. След 20 години 50% от професиите по света и в Бургас ще бъдат променени, някои ще изчезнат, ще се появят нови, демографията на труда ще се промени. Защото вече няма граници, пред нас е предизвикателството да се подготвим за промяната“, коментира Николов.

„Най-важно е да подготвим децата си още от 1 клас. Единствено Бургас от цялата страна успя да трансформира обучението още в начален етап – 96  стаи за първокласници бяха реновирани. За да бъдат децата ни бъдещи професионалисти, те трябва да са подготвени с нужното образование“, категоричен бе Димитър Николов. Той подчерта, че сред най-важните теми за развитието на Бургас са здравеопазване – създаване на Университетска детска болница; образование – привличане на сериозни университети за разкриване на филиали; изграждане на индустриални зони „до ключ“.

„Добрата комуникация между местната власт и бизнеса винаги води до по-добри резултати. Бургас е коректен партньор и добро място за работа с благоприятни условия за местния бизнес. В управленската програма на Димитър Николов са залегнали редица стъпки, чрез които градът ще се утвърди като притегателна точка за местни специалисти и такива от страната и чужбина. Поздравявам Николай Янев от Предприемачи ГЕРБ и екипа му за инициираната среща“, заяви водачът на листата за кандидати за общински съветници от ГЕРБ Севдалина Турманова.

Николай Янев, член на НИС на Предприемачи ГЕРБ и председател на бургаската структура подчерта връзката между бизнеса и местната власт с ежедневието. „Как се придвижваме с личните си превозни средства, как служителите ни използват градски транспорт, какво здравеопазване ще получим, в какви училища ще учат децата ни. Тези и много други аспекти са свързани с бизнеса и политиките на общината. През последните години Бургас се промени, много се направи за подобряване на инфраструктурата, на качеството на живот. Това даде положително отражение на бизнеса. Общината е двигател в планирането на индустриални зони – фактор в привличането и разширяване на инвестиции. С усилията на Димитър Николов всичко това би било възможно в следващите 4 години“, подчерта Янев по време на срещата.

Всички участници в дискусията се запознаха с бъдещите планове за обособяване на нови индустриални зони в Бургас с високо технологични производства. Обсъдени бяха и проектите за изграждането на нови пътища и локални връзки за подобряване на транспортното обслужване на Бургас. Част от тях са с фокус изграждане на довеждаща инфраструктура до терени в производствени и многофункционални зони, където има заявени инвестиционни намерения за нови предприятия.