Крадливи шефове източват НОИ с фалшиви болнични

Адвокат разкри как се източва системата с фалшиви болнични. Нагли шефове и лекари злоупотребяват с личните ни данни, издават ни болнични без да знаем и трупат пачки

Крадливи шефове източват НОИ с фалшиви болнични. Това разкри бившият депутат Емил Василев.
„Бацка, не се правете на ударени! Евалата за отменената глупост за първия ден от болничните, ама нека те открехна ква е баш-далаверата на родните капиталисти за източване на НОИ: В схемата задължително има и личен доктор, на който се плаща, за да издава фалшиви болнични“, сподели във Фейсбук адвокатът от РЗС.
„Съгласно закона медикът може да пуска в болнични всеки един работник до 30 дни годишно. За повече от 30 дни се отива на Лекарска комисия и там далаверата може да продължи. Та, като му се издаде болничен лист за тия 30 дни, работникът /който реално не е болен/ продължава да си работи при родния капиталист, който му плаща първите 3 дни 70% от надницата, а следващите 27 дни ги поема НОИ с 80%“, обяснява Василев.
„Който работник не е съгласен на тая схема му се посочва вратата. Или участваш в далаверата с фиктивните болнични или гладуваш – изборът е твой. А в провинцията избор нямаш, защото за твойто място дебнат 20-30 човека“, добавя той.
„Въртели си персонала по график родните капиталисти с такива фалшиви болнични и бая пари си спестявали, не само от заплати, но и от осигуровки, защото през 27-те дни „болният“ се води осигурен за сметка на държавата и капиталистът не внася нищо в НОИ. Така скапаната ни бедна държава се оказва „инвеститор“ в крадливите андрешковски схеми на родните работодатели, та да си купуват БМВ-та и Мерцедеси“, коментира адвокат Василев.
„Въпросната схема с фалшивите болнични се правела дори без знанието на работниците, на директна договорка между работодател и личен лекар, защото заплатите им се плащат на ръка под масите и те дори не разбират, че личните им данни са били използвани и че им се води болничен лист, докато работят“, поясни той.
И децата в детските градини разбраха, че НОИ се източва от работодатели, а не от работници, чрез схеми за фалшиви болнични, договорени между лекари и работодатели“, добавя адвокатът.