Бойко Борисов да не се прави на Дядо Коледа, раздава нашите пари

Стана традиция предколедно премиерът Бойко Борисов да раздава милиарди лева от държавната хазна, заобикаля Конституцията, коментира Атанас Атанасов

Бойко Борисов се опитва да изземе ролята на Дядо Коледа. Премиерът щедро раздава бюджетният излишък на млади и стари. Това обаче става в нарушение на законите, намекна съпредседателят на „Демократична България” ген. Атанас Атанасов.
„Стана традиция при управлението на Борисов в края на годината да бъдат раздавани едни „излишъци“. В края на миналата седмица правителството хариза 2,7 млрд. лева“, каза генералът в предаването „Лице в лице“ по бТВ.
„Това са планирани през държавния бюджет разходи, които не са осъществено. Направено е умишлено, за да може в края на годината правителството да раздава пари без санкция на парламента, което е заобикаляне на Конституцията“, обясни Атанасов.
Трябва винаги да се следи по какъв начин се харчат нашите пари, подчерта той.
„По Конституция общите пари на българските граждани се събират и харчат само по силата на специален Закон за бюджета. Всяка промяна трябва да става с изрично изменение на този закон от Народното събрание /т.н. актуализация/. Това е едно от основните правомощия на Народното събрание!“, сподели във Фейсбук председателят на ДСБ.
„Какво прави Борисов? Възползва се от изключителното право на Министерския съвет да внася проекта на закона за държавен бюджет. В него се залагат някои значителни разходи, за които в Правителството се знае, че няма да бъдат реализирани. И в края на годината тези неусвоени пари се квалифицират като „излишъци“. Браво на правителството, че е пестеливо!“, коментира бившият депутат.
„Става дума за фрапиращо заобикаляне на Конституцията! И няма кой да поиска вот на недоверие в това Народно събрание не за какво да е, а за нарушаване на Основния закон на държавата! До там сме се докарали, че един Борисов самичък да раздава общите ни пари!“, добавя той.
Според него назначаване на надзорник на главния прокурор не решава проблема с неограничените му правомощия. Атанасов допълни, че „Демократична България” би се включила в инициативи на президента Румен Радев за промяна на Конституцията, ако те съвпадат с вижданията им.
„Трябва да бъдат разкъсани връзките между главния прокурор и подчинените му, а това не става без промяна в Конституцията. Въпросът е да бъдат изработени текстовете, да бъдат дадени за обществено обсъждане за подкрепа. Ако не стане в този парламент, ще пробваме в следващия”, заяви лидерът на ДСБ.
Според Атанасов във Висшия съдебен съвет нямат място главният прокурор и председателите на Върховния административен и Върховния касационен съд. Той заяви, че присъствието им там деформира кадровата политика в съдебната система.