Опасна сграда в Бургас, отломки падат от нея

От Община Бургас принудиха собствениците да лепят обяви за опасна сграда, но няма кой да ремонтира рушащата се фасада, а наблизо има детска площадка и някой може да пострада

Рушаща се къща в центъра на Бургас застрашава десетки хора, които ежедневно минават по тротоара пред нея. Живеещи в района са подали сигнал до общината, с настояване да бъдат предприети мерки, преди да стане инцидент.
Сградата е в лошо състояние от години, съобщава Нова телевизия. Живеещи в района се опасяват, че рушащата се фасада може да бъде опасна за преминаващите по тротоара, най-вече майки с малки деца.
„Наблизо има детска площадка. Оттук минават много хора и сградата в това си състояние е много опасна”, каза Златко Янков.
„Аз съм майка и това наистина ме притеснява.Виждам как хората минават и не забелязват, че всъщност сградата е проблемна”, посочи Евелина Шаркова.
Сигнали са подавани в общината, с настояване сградата да се обезопаси. Проверка установила,че къщата е частна собственост.
От Община Бургас вече са дали предписание на собствениците да обозначат, че сградата им е опасна.Към момента има само две залепени табели и разпъната двуметрова лента.
„Неколкократно са отправяни предписания и указания за изпълнение на мерки по обезопасяване на сградата. Тя не е обезопасена с мрежа или по друг начин, подходящ и гарантиращ здравето и живота на хората”, коментира главният архитект на Община Бургас Веселина Илиева.
В общината имало заявено инвестиционно намерение от страна на собствениците, но към момента няма внесени проекти или искане за разрешение за строеж. Специална комисия в началото на януари ще обследва сградата, за да гарантира безопасността й.