Тъжен Никулден, отиде си Стоянка Мутафова

Най-обичаната бургаска снаха си отиде при Нейчо Попов, за да играят в Небесния театър. Смъртта, която ни отне иконата на театъра Стоянка Мутафова, почерни Никулден

Актрисата Стоянка Мутафова си отиде. Напусна ни на Никулден. Отиде си обичана на 97 години и макар да не обичаше сълзите, накара българи от няколко поколения да заплачат. Без нея и Стефан Данаилов българският театър вече не е същия. Поклон!
Паметта на Мутафова бе почетена с едноминутно мълчание в парламента, съобщава Нова телевизия.
„Многобройните превъплъщения на Стоянка Мутафова я превърнаха в икона на българската сцена – поклон пред паметта й”, заяви тя от парламентарната трибуна председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. „Ще я запомним с нейното завладяващо и очарователно присъствие, с нейното обаяние, непотворим и уникален талант и артитичност“, каза още Караянчева.
„С голямо прискърбие научих за загубата на Стоянка Мутафова – изключителна личност и творец. Призвана да дарява своя безграничен талант, обичана безрезервно от публиката“, написа президентът Румен Радев във Фейсбук по повод кончината на голямата българска актриса, цитиран от БНТ.
„Успяваше да покаже по удивителен начин, че истинският извор на непрекъсващата и ярка човешка енергия е себераздаването. Надарена с удивителната сила на таланта, изпълнена с обич и уважение към всеки зрител – така десетилетия наред Стоянка Мутафова владееше сцената на голямото изкуство. Тя се превърна в негов символ. С нея всяка зала и всяка публика ставаше голяма, значима, одухотворена. Тя остава златна епоха в българския театър и кино. Дълбок поклон и вечна памет!“, написа Радев в социалната мрежа.
„Отиде си един изключителен, мил и добър човек. Тя винаги ще бъде от символите на българския театър. Поклон!“, написа премиерът Бойко Борисов във Фейсбук.
Съболезнования изказват и колегите й от Сатиричния театър.