Обявиха грипна епидемия в Бургас, ваканцията започва от понеделник

И петте детски отделения в Бургас в момента са пълни с пациенти с усложнения след грип. Грипна епидемия за цялата област Бургас обяви Областният оперативен щаб

Област Бургас ще е в грипна епидемия от утре. Това реши Областният оперативен щаб заради големият брой болни през последната седмица.
Данните за заболеваемостта са в нива, които налагат мерки за овладяване разпространението на грип във всички 13 общини. От понеделник до края на месеца учениците в област Бургас излизат във ваканция, съобщиха от областната управа.
От Регионална здравна инспекция /РЗИ/ докладваха, че случаите на грип и остри респираторни заболявания в Бургас през последните 7 дни са 468 заболели от наблюдаваното население, с което са достигнати епидемичните стойности.
По данни на специалистите най-засегнати са малките деца от възрастова група 0 – 4 години, следвани от възрастова група 5-14 г. Хората над 65 г., за разлика от предходната 2019 г., са по-малко засегнати от грипа.
В останалите 12 общини на област Бургас също се наблюдават епидемични стойности на заболели от грип и ОРЗ.
От Регионално управление на образованието съобщиха за средно 26 % отсъстващи ученици за цялата област. Най- много са в общините Карнобат и Приморско, съответно 62 % и 58 %. Най- нисък е процентът на отсъстващите в Руен – 11 %.
В сила влизат следните противоепидемични мерки за снижаване на заболеваемостта: обявяване на грипна епидемия на територията на област Бургас, считано от 25.01.2020 г., преустановяване на учебните занятия във всички училища на територията на 13-те общини в Област Бургас за периода 27.01.- 31.01.2020 включително. Прекратяване на плановите операции в лечебните заведения, преустановяване на свижданията, консултациите на здрави бременни жени и деца, както и всички профилактични прегледи и имунизации са сред другите противоепидемични мерки.
Детските градини продължават да работят, но с режим на „засилен филтър”, ограничава се достъпа на родители и външни лица. В някои общини мярката се прилага превантивно от няколко дни.
От Щаба за борба с грипа и острите респираторни заболявания апелират към гражданите да избягват посещаване на събития от масов характер. Щабът ще разгледа ситуацията в област Бургас отново през следващата седмица.
Очаква се учениците да се върнат обратно в класните стаи на 3 февруари.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!