За приятелите на властта, чиито ВЕЦ-ове ни оставиха на сухо

Последните естествени потоци в Европа се намират на Балканите. Скъпоценните реки обаче са застрашени от постоянно никнещите малки частни ВЕЦ-ове. Макар да са икономически неизгодни, ЕС отпуска пари за строежа им – това публикува преди години DW-https://www.dw.com/bg/%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%BD%D0%B8-%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B8-%D1%81%D1%8A%D1%81%D0%B8%D0%BF%D0%B2%D0%B0%D1%82-%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5/a-45117038?maca=bg-Facebook-sharing&fbclid=IwAR1do47JQAcZGjRrx8izuoqJhMN2CwZ3WPb8P6lCbAhTXMDCVNVJm4Sr51E

„Изграждането на Мини ВЕЦ-ове заплашва последните свободно течащи реки и потоци в Европа.

Концесии за хора, близки до властта, съсипват природата на Балканите ( Ковачки, Бориславова, Златев, Черепа и т.н.-б.ред.)

3000 ВЕЦ-ове са в процес на проектиране или се вече се строят на Балканите3000 ВЕЦ-ове са в процес на проектиране или се вече се строят на Балканите

Смята се, че причината за масовите концесии е склонността на балканските държави да поставят частните интереси над обществените. Айхелман е убеден, че концесиите се дават на близки до властта хора“.

Е, така е и България …

Преди да започне приватизацията на ВЕЦ-ове в България НЕК имаше общо 73 ВЕЦ-а, но …

ВЕЦ-овете са една много търсена стока на пазара у нас. В приватизацията на ВЕЦ-овете в България са участвали цял отбор известни и по-малко известни бизнесмени. Приватизацията на ВЕЦ-ове през последните 7 години беше оспорвана, предимно чрез публични търгове, при които цената надхвърля в пъти първоначално обявената.

От 2000 г., когато започна раздържавяването на водноелектрическите централи на НЕК, Агенцията за приватизация е сключила 28 сделки за малки ВЕЦ-ове и каскади. Чрез тях са продадени общо 44 ВЕЦ-а.

Рекордът за най-много ВЕЦ-ове, приватизирани в един и същ ден от Агенцията по приватизацията, държи “Руно-Казанлък”, свързано със СИБанк. Председател на надзорния съвет на банката е Цветелина Бориславова, известна и като „дамата на сърцето“ на Бойко Борисов.
На 28 октомври 2003 г. „Руно Казанлък“ приватизира 8 водноелектрически централи – ВЕЦ “Асеница I” и ВЕЦ “Асеница II”, обединени в каскада “Асеница”, ВЕЦ “Китка”, ВЕЦ “Горни Лом” и ВЕЦ “Миджур”, обединени в каскада “Горни Лом”, ВЕЦ “Ракита”, ВЕЦ “Фалковец” и ВЕЦ “Малуша”. „Руно – Казанлък“ АД е кандидатът, който потвърди последната предложена на търга цена от 32.9 млн. лв., и така стана собственик на ВЕЦ-овете. Търгът се провежда при обявена начална цена от 14 млн. лв. и стъпка от 300 хил. лв. Още три участника се включват в наддаването – „Ренюабъл енерджи България“ АД, София, „Миролио електрисити“ ЕООД, Сливен, и „Тракия 97“ ЕООД, Свиленград. Заслуга за увеличаването на цената два пъти над началната има кандидатът „Тракия 97“ ЕООД, чийто представител Фуат Гювен решително се състезава със СИБанк. Собственици на „Руно – Казанлък“ са „Катекс“ с 49.9%, „СТ инженеринг“ (49.9%) и „Еврад“ (0.183%). Изпълнителен директор на дружеството е Илия Димитров Вандов, а членове на управителния съвет са Данаил Каменов и Евгени Стоянов Пальов. Казанлъшкото предприятие е с капитал от 2.9 млн. лв. и е вписано от Старозагорския окръжен съд с предмет на дейност покупка на вълна и последваща продажба в преработен вид, производство на вълнени тъкани и облекла, търговско посредничество, складова дейност и др. За „Руно – Казанлък“ от страна на СИБанк беше упълномощен да наддава Данаил Каменов (който освен това влиза в управлението на казанлъшкото дружество). Освен него управлението на СИБанк беше представено в АП и от Цветелина Бориславова, председател на надзорния съвет на банката. „Руно – Казанлък“ АД обединява интересите на група фирми в енергетиката, като не всички са от казанлъшкия регион”, поясни Бориславова, но не изложи повече подробности. Според председателя на надзорния съвет на СИБанк банката се явява като консултант на спечелилото наддаването дружество, използвайки опита и експертизата си от приватизацията на ВЕЦ-ове в миналото. Не е изключено банката да се включи и с малки дялове в собствеността на централите, допълва тогава Бориславова.
Екипът на чаровната бизнес дама работи в много приоритетни области – енергетика, възобновяеми енергийни източници, туризъм, биомаса, което е бъдещето, както сама признава. „При всички случаи има огромен интерес на чуждестранни инвеститори към участие в нашите проекти, които може да са и над 500 млн. евро, но и много повече. Имаме много читави проекти и зависи до каква степен ще влязат външни инвеститори,” казва Бориславова. Последно време за нея се говори че атакува сериозно всички фронтове за създаване на монопол в секторите и този в който вече успява да го наложи е енергийният. Според водещи спецове тя дори вече окончателно го е превзела чрез поставени лица и свои фирми, докато другите са на мнение че процесът тече към днешна дата и не е финализиран. Очаква се обаче да завърши с положителен резултат.По време на управлението правителство на Иван Костов СИБанк (тогава БРИБанк, свързана със Славчо Христов) беше избрана за консултант по продажбата на първата група от 22 ВЕЦ като част от раздържавяването на НЕК. Тогава банката беше обвинена в конфликт на интереси, тъй като определи за купувач на две от най-атрактивните централи РМД, близки до самата банка. ОЦК и „Катекс“, в които мажоритарен собственик бе БРИБанк, предложиха общо 65 млн. долара, но до сделка не се стигна, тъй като чуждестранните кандидат-купувачи отнесоха въпроса до Европейската комисия и Световната банка.
За няма и десет години любимата на министър председателя Бойко Борисов Цветелина Бориславова е успяла да спести благосъстояние, което се оценява на 1 милиард лева. Горещата новина съобщи преди време на нарочна пресконференция левият народен представител Антон Кутев. Човекът си направил труда и пресметнал, че за такова богатство е необходима скорост по-голяма от 200 хиляди лева на ден, защото иначе това означава бизнес дамата да е правела по толкова бона и през уикендите и националните празници, което е малко вероятно.
Народните представители от Коалиция за България направили проучване, което според тях показва, че хубавата Цветелина има съсобственост в повече от 20 фирми. Логично е левите избраници да поставят въпроса колко е наброила дамата за тези фирми и откъде толкова пари както и най-ключовата питанка: колко данъци е внесла през тези очевидно много благодатни за нея години. Защото е знайно, че в България летящият старт в бизнеса, както и пускането му на яки корени в икономическата почва става само като се взима много, без да се дава или почти да не се дава нищо в замяна.
По онова време 2013 г. Бойко Борисов в присъщия си импулсивен стил заяви по повод горното: „Ако БСП има данни около бизнеса и доходите на Цветелина Бориславова, незабавно да ги дадат на прокуратурата”. Зад това изявление се крият няколко неща: или, че първата двойка на България вече си е охладняла, или че Бойко Борисов е сигурен в чистия косъм на Цветелина, или че няма да я хвърли на кучетата просто ей така и ще опъне чадър“./Силна България
Авторът на този материал помни далечната 2001 г., когато негов партньор бе поканен на купон за 11-ят ВЕЦ на изтънчената дама …
А кучетата си лаеха, а керванът с приятели на ГЕРБ с парите си вървеше напред към светлото бъдеще на червения капитализъм в БГ …
Вецове, та вецове … Където е текло за приятелите пак ще тече и дори въпреки, че стотици хиляди останаха без вода …
А иначе повечето ВЕЦ-ове у нас са незаконни. А част от тях са собственост на политици. Над 200 ВЕЦ-а са построени в земя – публична държавна собственост, без необходимите документи, а ние плащаме скъпия ток, който те произвеждат и сме на сухо както в Перник, а скоро в Ботевград, Шумен, Варна и може би в Бургас …