Лидери сме по корупция в ЕС, на едно ниво сме с Ямайка и Тунис

България дели 74 място в света заедно с Ямайка и Тунис в класацията по корупция от 180 страни. Лидери сме в ЕС

Снимка: бТВ

България отново е най-корумпираната държава в ЕС според годишния Глобален корупционен индекс за 2019 г. на „Трансперънси Интернешънъл“. Миналата година тя заемаше също последното място в класацията в региона, съобщава бТВ.
България дели 74 място в света заедно с Ямайка и Тунис в класацията от 180 страни.
В ЕС страната с най-малко корупция е Дания. Тя се нарежда и на първо място в световно отношение, следвана от Нова Зеландия, Финландия, Сингапур и Швеция. А най-корумпирана в света е Сомалия, следвана от Судан, Сирия и Йемен и Венецуела.
Докато точките, отредени на Дания за мерките за справяне с корупцията са 87 от общо 100 точки, то за България те са само 43. Румъния и Унгария са с една точка преди нас – 44.
22 държави отбелязват резултати, значително по-добри между 2012 и 2019 г., включително Гърция, Гвиана и Естония. Оценката спада значително в 21 страни, по-специално Канада, Никарагуа и Австралия.
За период от седем години Гърция се е изкачила напред с оценка от 12 точки повече в сравнение с 2012 г. Италия също е постигнала напредък за този период, като получава 11 точки повече за това.
„И двете страни имат конкретни подобрения, като например законодателен напредък в Италия с приемането на закони срещу корупцията и създаването на антикорупционни агенции и в двете“, се казва в доклада.
В обобщението на доклада си „Трансперънси Интернешънъл“ отбелязва, че средната оценка на глобално ниво е 43 точки, точно колкото е получила и България. Страната ни е добавила една точка в сравнение с 2018 г., но отново е последна в своя регион.