Свинският грип опразва училищата в Бургас, обявяват грипна ваканция

Очаква се в събота да бъде обявена в Бургас грипна епидемия. От понеделник пък най-вероятно учениците ще са в грипна ваканция. Свинският грип води бързо до пневмония

Свинският грип опразва училищата в Бургас. Очаква се утре в най-“добрия“ град за живеене да бъде обявена грипна ваканция, но тя ще започне най-вероятно от понеделник и ще продължи цяла седмица.
Днес кметът Димитър Николов предложи на областния противоепидемиологичен щаб, който ще се събере да заседава утре, да бъде обявена грипна ваканция за учениците в Бургас от 27 януари до 31 януари, петък. Това стана ясно след разговор с директора на Регионалната здравна инспекция д-р Георги Паздеров по повод вземане на превантивни мерки срещу разпространяването на грипна епидемия в Бургас.
Тази година данните сочат, че грипният вирус обхваща най-много децата между 0 и 14-годишна възраст, в сравнение с 2019-та, когато заболяването засегна най-вече възрастните хора над 65 години.
Пред БНР д-р Паздеров каза, че вероятно утре ще бъде обявена грипна епидемия за цялата Бургаска област. Лабораторните резултати от този сутрин са показали, че за последните седем дни 425 души са се разболели от грип, а 458 болни е прагът.
Двама души са в по-тежко състояние с усложнения от грипа, но в момента са стабилизирани. Щамът бързо развива пневмония, която води до дихателна недостатъчност, каза д-р Паздеров пред националното радио.
Държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев пък каза пред Дарик радио, че процентът на положителни изследвания за вирусите H1N1/свински грип/ и H3N2 /Канзас/, мина петдесет в национален мащаб, като само вчера от Бургас са изпратени още 11 проби.
„Практиката показва, че невременното включване на антивирусното лечение е ключово. И ако се приеме в първите 24 часа, най-късно до 48, ефектът е много добър“, добави д-р Кунчев.
Ако се пропусне този момент, както беше с гражданина от Смолян, който след опити да се самолекува 4-5 дни вкъщи, получи остра дихателна недостатъчност и почина, последиците могат да бъдат фатални, предупреди той.