2020-а година : Дали светът ще влезе в нова икономическа криза

От „J.P. Morgan“ вече имат дата за следващата финансова криза.

Прогнозата е, че следващата финансова криза ще порази САЩ през 2020 г. със спад на икономиката от около 20%. Цените на газта и петрола ще паднат с 35%, индустриалните метали ще поевтинеят с 29%. Цената на застраховката на дълга на развиващите се страни – т. нар. лихвен суап, ще скочи средно с 2,79 процентни пункта. Стойността на активите им ще падне с 48%, а валутите им ще поевтинеят с 14,4%.

На този фон домораслият анализатор Иван Кръстев изкласил от лявото и проекта Борисов до Виена сипе откровения …

„2020-а ще бъде ключова година“. Това каза политологът Иван Кръстев – ръководител на Центъра за либерални стратегии и изследовател в Института по хуманитарни и социални науки във Виена, пред БНР. Той уточни, че предстоят ключови избори в различни страни в света и посочи като особено важен избора на президент на САЩ.

„Има и конфликти – като този в Близкия изток – Иран и Ирак, който ни напомниха последните няколко дни, които могат да променят света по драматичен начин“, каза още Кръстев.

Според него изключително важно за 2020-а година ще е и дали светът ще влезе в нова икономическа криза.

„С президент демократ тонът по отношение на Европа най-вероятно ще бъде променен, отношението към ЕС ще бъде по-позитивно. Но да се предполага, че изборът на когото и да било ще превърне Европа отново в най-важния стратегически регион за САЩ, според мен е илюзия. Който и да бъде президент на САЩ, Европа няма да бъде приоритет на Америка. Американската политика от тази гледна точка е рязко променена. Отношенията между САЩ и Китай са това, което ще формира американската политика през следващото десетилетие“.

Той посочи голямата поляризация на американското общество: „Става дума за едно общество, което е в гражданска война със себе си“.

По темата Брекзит Иван Кръстев акцентира върху тежестта на преговорите между Великобритания и ЕС след 31 януари, когато той прогнозира, че все пак ще се препотвърди напускането на Великобритания на Европейския съюз:

„В тези преговори Великобритания ще се окаже в позицията на бившите си колонии, тъй като през последните 30 години всички търговски преговори са водени в Брюксел, защото Европа има обща търговска политика. В момента Великобритания назначава 10 хиляди нови експерти в различни търговски сфери, за да може да има капацитета да преговаря с ЕС“.

Според него преговорите ще са изключително тежки и за Европейския съюз: „В различните сфери на икономиката различните страни имат различни интереси и различни страхове. Потенциалът за разделение в рамките на тези търговски преговори ще бъде много по-силен“.

Последната година от управлението на Ангела Меркел ще трябва да направи по-ясно как ще изглежда Германия след Меркел, коментира Иван Кръстев. По думите му съществува критика, че тя не позволява появата на нов силен лидер в рамките на собствената си партия, а и в страната, и това започва да създава определен тип несигурност.

Според Кръстев големият проблем на Европа е времето: „До каква степен Европа ще успее през следващите 3-4 години да се препозиционира в един свят, който е доста по-различен от света, който беше в 2010 година“.

„България не е от страните, които са създали проблеми на ЕС“, каза политологът и добави, че малките страни никога нямат потенциала да решат голям проблем, но те могат да дадат гледна точка, която отсъства в политиката на големите.

По думите на Иван Кръстев България ще засилва влиянието си в Европейския съюз, но точно оттам идва и неконтролируемата и субсидирана корупция отбелязва Мирослав Иванов в своя публикация :

„Мине се – не мине година-две и някоя авторитетна западна медия напише я коментар, я репортаж, я анализ за България. В него обичайно темите са няколко – най-корумпираната страна в Европейския съюз, държавата с най-голямо безправие, мизерия, липса на ефективна социална система, отсъствие на свободни медии.

В последните дни в ролята на вестител влезе германският „Шпигел“. Преди това беше швейцарският „Нойе Цюрихер Цайтунг“, преди това „Ди Велт“ и така нататък и така нататък.

И какво произлезе от това, знаете ли? Знаете, но да ви кажа – НИЩО. Ни-щи-чко.

Може би не като най-важна причина за това, но все пак причина – защото тези публикации само по себе си лицемерие. Няма да влизам в ролята на оценител на издание като „Шпигел“, но общото послание на всички текстове за България е, че това е една мракобесна територия. И толкова. Въпросът за съществуването на корупцията в България никога не беше и не е изнасян на ниво отговорност в Брюксел. Защото това мракобесно състояние на демокрацията в България се дължи на мълчаливото одобрение от Брюксел. Защото то е резултат на корупционната сделка „европари за корупция в България срещу безгласната подкрепа на българските управляващите за „големите началници“. И това е ясно и видно за всички“.