Публично оповестяване на българския съдия Андон Миталов за участие в корупция

Изявление на държавния секретар Майкъл Помпео с коментар на редактора

Днес аз публично оповестявам името на съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов за участието му в сериозна корупция. В качеството си на длъжностно лице Миталов е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България.

Това огласяване се прави по силата на Раздел 7031(c) от Закона за бюджетни разходи, чуждестранни операции и свързани програми на Държавния департамент за 2020 г. (Div. G, P.L. 116-94). По силата на Раздел 7031(c) след като държавният секретар оповести имената на чуждестранни длъжностни лица за тяхното участие, директно или индиректно, в сериозна корупция, тези лица и техните преки роднини не отговарят на условията за влизане в Съединените щати.

Законът също така предвижда възможността държавният секретар да посочи името на такива длъжностни лица и на техните преки роднини публично или да направи това конфиденциално. Освен Миталов аз оповестявам имената на неговата съпруга Корнелия Стойкова-Миталова и на неговата дъщеря Гергана Миталова.

Това е първото такова огласяване в България и то потвърждава ангажимента на САЩ в борбата срещу корупцията в България и в глобален мащаб. Съединените щати продължават да подкрепят народа на България в борбата му срещу корупцията. Държавният департамент ще използва тези правомощия за насърчаване търсенето на отговорност по отношение на корумпирани лица в региона и в глобален мащаб.

Коментар на редактора: В интерес на истината очакванията на гражданите на България бяха да се появят по-популярни представители на корупционните практики  у нас, чиитно действия са обществена тайна. Сред наблюдателите на родната корупция дори се появиха съмнения за паралелни действия от страна на президента Румен Радев, който вчера на обяд направи изявление за сваляне доверието към правителството след информацията от страна на американския посланик Херо Мустафа. Очакванията бяха, че ще се засегнат лицза ,които вече имат образувани дела в САЩ по закона магнитски и казуса РИКО. Това обаче не се случи поне досега, въпреки че службите разполагат с достатъчно информация за по-известни гешефтаджии в България, облечени във власт. Така че първият случай от страна на САЩ в това направление си чист кьорфишек илми предупреждение към „кучия син“ по думите на Пардю, да внимава в картинката. Търговия!!!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!