Президентът: Импийчмънтът няма да напълни хладилниците, а площадите

Импийчмънтът не може да вдигне и пенсиите на хората, но пък ще изкара българите на площадите и доведе до окончателен крах на управлението, прогнозира президентът

Импийчмънтът няма да напълни язовирите или хладилниците на хората, нито ще вдигне пенсиите, най-много да напълни площадите и да доведе до окончателен крах на управлението. Това каза пред националните медии президентът Румен Радев.
„Въпросът не е какво ще правя аз оттук насетне, въпросът е какво ще правим всички ние българите. Ще си върнем ли закона, ще си върнем ли държавата, ще си върнем ли справедливостта, ще си върнем ли и роднините зад граница?“, попита той.
„Помолен да коментирам изказвания на премиера, държавният глава попита на кои негови думи да отговори. На кой премиер да вярвам – на този от предния ден или на този от вчера, или на онзи от Коледа? Защото премиерът от предния ден каза, че е свалил от декември доверие от мен, а управляващите в своите самопризнания днес казват, че от три години водят такава война, откакто съм станал президент“, заяви президентът.
„Вчера пък премиерът казва, че нищо подобно няма, работим прекрасно. И на мен ми се струва, че живеем в някаква държава на абсурдите“, добави той.
„Когато съм искал да работя с правителството, от самото начало, на мен са ми отказвали и министри, и срещи, и много други участия в различни инициативи. А когато казвам, че снемам доверие от правителството, на другата сутрин с писмо на министър-председателя ми изпращат министъра на икономиката за участие в конференция с японския бизнес“, сподели Радев.
„Държа на това и никога досега навън или пред чужденци, по какъвто и да е повод, не съм казал една лоша дума за българското правителство и няма да го направя. Такава трябва да бъде политиката на всеки един от нас. Но що се отнася до кривиците – разбира се, че ще си ги казвам“, подчерта той.
„Икономическата дипломация зависи от работата на всички институции и тук не приемам да има пропуснати ползи за България! През юли м.г. бях на Петербургския икономически форум, имах среща с президента Владимир Путин и целия негов екип от министри и затова поисках да дойдат и български министри с мен, вкл. министърът на енергетиката…“, припомня държавният глава.
„След един час преговори с президента Путин за това, че цената на газа за България не е справедлива и че трябва да бъде намалена чувствително, той каза, че това е вярно и ценообразуващият механизъм трябва да бъде променен. Призовах няколко пъти правителството да използва този политически пробив и да го превърне в успех. Време е, отдавна е време това да се случи!“, добави той.
„Твърдението, че оттеглянето на доверието му от правителството е, за да се отложи влизането ни в механизма за еврозоната, е абсолютно несъстоятелно, но тук трябва да са ясни няколко неща. Заложено в Лисабонския договор е всички държави-членки да се присъединят към еврозоната, но въпросът е до възможностите на отделните държави – дали ще се повишат цените, дали ще има някакво затрудняване за икономиката“, заяви Румен Радев.
„Трябва да се проучат всички рискове, както и примерите, при които държави, приели еврото, са изпаднали в икономическа стагнация за над десетилетие, като например Португалия. Голямата тема е достатъчно конкурентоспособна ли е икономиката ни да се развива прогресивно в еврозоната, защото тогава вече ние губим част от механизмите, с които можем да я стимулираме“, обясни той.
„Ще гарантира ли правителството, че това, което е направило и прави за нашата икономика, води до нейната конкурентоспособност и устойчивост в еврозоната – ето това трябва да бъде фокусът“, каза още президентът.