Масови откази за предстоящия туристически сезон в Слънчев бряг

 Летният туристически сезон у нас е застрашен заради COVID-19

Хотелиери в Слънчев бряг съобщават за откази от ранни записвания за предстоящия туристически сезон. Причината израелци и немци масово да отменят своите резервации е страха от заразата, но и влизането в задължителен двуседмичен домашен изолатор след връщането си обратно. Повечето авиокомпании прекратяват полетите си от и до рисковите дестинации, което допълнително затруднява туристите да планират летните си ваканции. Туроператори съобщават, че психозата на немския пазар е голяма, повечето туристи с ранни запивания започват да си искат депозитите.

„В бранша има голямо напрежение заради рязко намалелите записвания за сезона”, споделя хотелиерът и заместник-председател на Съюза на частните собственици в Слънчев бряг Веселин Налбантов.

„Трудно ми е да прогнозирам как ще се развие и дали изобщо ще има летен туристически сезон”. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на заседанието на Комисията по икономическа политика и туризъм.

Ангелкова обясни, че е обсъждат различни мерки за справяне със безпрецедентната ситуация и тя заяви, че уговорките с  големите туроперотори, индустрията и неправителствения сектор е да се реагира на две седмици и месец за месец, за да няма автоматична отмяна на всички резервации, които към момента има направени за летния туристически сезон.

„Все още не са отменили резервациите за юли и август. Разбира се, прекратени са всякакви плащания по отношение на ранните резервации. Секторът буквално е затворен“, каза министърът на туризма.

Николина Ангелкова издаде заповед, с която временно се преустановяват организираните пътувания на български граждани в чужбина, организираните пътувания на чуждестранни граждани у нас, както и всички организирани туристически посещения в рамките на вътрешния туризъм. Временно се преустановяват организираните посещения, представляващи допълнителни туристически услуги по смисъла на Закона за туризма. По най-бързия възможен начин се прекратяват и туристическите посещения, започнати до влизането в сила на заповедта.