Без нов заразен в Бургас

Към днешна дата нямаме потвърден нов случай, съобщи Д-р  Георги Паздеров, директор на РЗИ Бургас.

В Инфекциозното отделение на УМБАЛ – Бургас са настанени трима пациенти. И тримата вече са без симптоми, нямат оплаквания. При един от тях все още има лека девиация на кръвната картина, но и това ще бъде овладяно от терапията, която е започнала и му се прилага.

„Предстои ни да се направят поредните проби в съответните дни, когато трябва да се направят, и ако бъдат отрицателни, пациентите ще бъдат изписани.“, уточни д- р  Миразчийски.

Направени  са тестове на контактните лица и роднини на заразените от „Бургасмед“ и Дом „Вяра, Надежда и Любов“. Така е  докладван единия потвърден случай – един от 6-те, които има на територията на Бургас.“ На всичките контактни, в зависимост от степента на инфектиране, заразяване и контактът, който са имали, се правят съответните изследвания, за да може да се потвърди или да се отхвъри заболяването.“, уточни доц. д.р  Цветан Велинов

Вече е доставено лекарство в УМБАЛ Бургас, което ще стигне за хоспитализираните, а и за нови пациенти, ако се наложи.

 Относно кацащият днес самолет от Великобритания на  Летище Бургас , от Кризисния щаб    разясниха :

„Не само за днешния, а и всички полети, пътниците ще бъдат термометрирани поотделно. Ще бъдат ангажирани допълнително служители към граничен и здравен контрол, санитарни инспектори от РЗИ, които ще връчат предписание, поставящо пътниците под задължителна 14-дневна карантина. Ще бъде осигурен, разбира се, и медицински транспорт – автомобил на бърза помощ за онези с висока температура или други симптоми, те ще бъдат извозвани до болница.

Това ще отнеме повече време от рутинната проверка, но предполагам, че тези, които пристигат, ще проявят необходимото разбиране. “

„Недоумение в мен будят онези 200 наши сънародници, които искат да излетят за Англия“, коментира още д-р Паздеров на брифинга.

Комисар Радослав Сотиров съобщи, че засега няма  установени случаи, при които хора да преминават по черни пътища, за да избегнат КПП-та. Всички подходи за и от град Бургас са осигурени, категоричен е комисарят. Той  призова гражданите да бъдат готови със съответните документи още преди да наближат КПП-то. Осигуряват се  и химически тоалетни за КПП- та на входовете на Бургас

По  време на брифинга стана ясно още, че са раздадени 500 опаковки с дезинфектанти на домоуправители на блокове и големи жилищни кооперации за третиране на общите части.