Болните от грип в Бургас се увеличават, Инфекциозното отделение е препълнено

 Пет души със симптоми на грип са изследвани за коронавирус. Инфекциозното отделение в УМБАЛ Бургас е пълно. За 4 дни около 300 са се разболели от грип

Болните от грип в областта се увеличават, а Инфекциозното отделение в УМБАЛ – Бургас вече е препълнено. Пред бТВ началничката на отдел Противоепидемичен контрол в РЗИ Мирослава Киселкова каза, че за 4 дни около 300 са се разболели.
Заболеваемостта остава висока, както и през миналата седмица, добави тя.
Лекарите работят по 12 и повече часове.
Разкрити са допълнителни места в Инфекциозното отделение. В момента броят на лежащо болните е 40.
Втори стационар има в болницата в Айтос. Засега обаче има ограничение болните от грип да се лекуват в отделението в Бургас.
Всички здравни заведения имат готовност при необходимост да разкрият допълнителни места.
Общо пет души са изследвани за коронавирус. Всички те са били на посещение в Италия и са имали симптоми на грип. Пробите им са отрицателни.
Непрекъснатият прием на заболели пациенти вече намаля, дори и при заболелите с усложнения. Като цяло обаче паниката сред населението е голяма.
„Всички са много притеснени, тъй като от 15 години за първи път имаме две грипни вълни през 20 дни“, заяви управителят на Белодробната болница д-р Евелина Трошанова д-р Евелина Трошанова.
Засега легловата база успява да поеме пациентите. Възрастните хора изкарват тежко усложненията.
„Болниците в Бургас са в динамична система. Ако на някой не му стигнат леглата, ще дойде при нас. Важно е да отделим тежко болните от грип, за да не бъдат в общопрофилини отделения, където се лекуват и други хора“, заяви д-р Трошанова.
На граничния контролно пропускателен пункт „Малко Търново“ контролът на здравните власти е денонощен.