Поетът Румен Леонидов: Христо Фотев сияеше като димяща цигара в здрача

Литературният конкурс на името му от година на година оскърбява и унижава духа на Христо

Румен Леонидов бе един от отличените в тазгодишния Национален литературен конкурс „Христо Фотев“. Поради сложната епидемиологична обстановка, церемонията бе проведена съобразно мерките за безопасност в извънредната ситуация без гости, и обявена онлайн във фейсбук страницата на Община Бургас на 25-и т.м.

С първа награда бе отличена Цвета Делчева за книгата си „Отворени възможности“.

„В поезията няма обективни критерии, но с едно нещо всички се съобразихме – непреходността и неповторимостта. Журито тази година беше изключително затруднено, трябваше да изчетем над 130 книги, за да направим преценката си“, подчерта председателят на журито д-р Лорис Мануелян.

Той допълни, че заради много високото ниво на участниците са присъдени още три награди – на Роза Боянова, за книгата й „Обратна гравитация“, на Румен Денев – за „Вокално стихосложене“, и на Румен Леонидов – за „Покаяние Господне“ – книга, която направи силно впечатление на културната общественост, както у нас, така и в чужбина.

 

Сред победителите в конкурса избрахме именно Румен Леонидов, като широко популярно лице и личен познат на покойния Христо Фотев, който ако беше жив, на 25-и март т.г. щеше да навърши 86.

Ето какво сподели поетът пред Impressio:

„Не съм щастлив, че участвах и в тазгодишния конкурс на името на Христо Фотев. През 2011-а моята „Сляпа неделя“ се размина тотално с вкусовете на журито. Сега, след 9 години по-късно, се явих като издател на моето „Покаяние Господне“. И се повтори почти същото.

Но съм повече от щастлив, че още през 1977-а година получих Голямата награда – Христо Фотев. Тогава се запознах със словесния маг, тогава Бог и Бургас ме срещнаха с него. Благодарение и на поета имажинист Николай Искъров, който ме отведе в Кабинета на бургаските писатели и ме въведе във виолетовото мълчание на здрача.