Ще убие ли коронавирусът енергийната система?

Шефът на КЕВР Иван Иванов заговори за катастрофален сценарий, при който клиентите няма да плащат сметките си и това ще предизвика крах на енергийната система

Коронавирусът може и да не вземе повече жертви, но да убие енергийната система. На брифинг в Министерския съвет шефът на на КЕВР Иван Иванов заговори за катастрофален сценарий, при който клиентите няма да плащат сметките си и това ще предизвика разрастване на задълженията на дружествата, а те няма да могат да се издължат на доставчици. Така кризата ще стане чудовищна.
Ако се стигне до спиране на плащането на битовите сметки, това би било истинска катастрофа, коментира Иванов.
Той даден пример с природния газ. „Така както се предлага от БСП мораториум на плащанията, би трябвало потребителите на Топлофикация да не платят своите сметки, което ще означава, че дружеството не може да събере дължимите суми от потребителите и не може се разплати с доставчика „Бургасгаз“, а той не може даде на външния доставчик „Газпром“ необходимите суми за следващата доставка на газ. Страната ни ще бъде изправена в риск, да не може да постъпи газ, както за индустрията, така и за всички топлофикационни дружества“, обясни шефът на КЕВР.
Регионалният министър Петя Аврамова призова българите да си плащат сметките, за да не поставят под риск системата и да продължат да получават услугите.
„Всяко неплащане на сметки ще е фатално. Ситуацията е извънредна, но това не означава, че не трябва да си плащаме дължимото. Ще има възможност за разсрочване. Двойно е удължен срока“, добави министърът на енергетиката Теменужка Петкова.
Аврамова съобщи, че инкасаторите, които отчитат потреблението на вода, няма да минават по домовете до 29 март, за да не прехванат от някой коронавируса и да го разнесат по апартаментите на абонатите. Всеки от нас обаче може да съобщи информира за показанията на водомера по телефона или по Интернет.
Илиана Беновска от Канал 3 пък припомни, че много от консуматорите, които дори не са абонати на ВиК и ЕРП-та, не си плащат водата и тока. Техните консумации обаче не се спират. „Какво трябва да докажа, че не мога да си заплатя тока и водата? На какво разследване ще бъда подложена?“, попита журналистката.
Енергийните министър отговори, че е възможно да се договори разсрочване на задълженията с подаването на молба към дружествата.
Калина Трифонова от ЕВН България уверява, че на абонатите от Югоизточна България няма да им бъде прекратявано електроснабдяването. „Създали сме организация за това всички планови дейности по мрежата, които не са свързани с прекратяването на снабдяването, да продължат по начин, по който не застрашават живота и здравето на хората. Колегите ще работят в намален състав, за да можем да предпазим и нашите хора. Вземат се нужните мерки за проветряване и дезинфекция на тези помещения“, добави тя.
Изпълнителният директор на ЧЕЗ Димчо Стайнов пък изтъкна, че преди да пристъпят към прекратяване на енергозахранването, имат грижата да потърсят поне три пъти своите клиенти и да разберат какви са техните възможности за плащане на сметките.
„Разглеждаме задълженията им индивидуално и намираме начин да бъдат платени, да държим енергийната система във функционалност. Ако два месеца има мораториум и не се плащат сметките, над 500 000 лева няма да заминават към разпределителните дружества, към енергийния системен оператор и производителите. Това ще постави в колапс цялата система. Затова удвоихме срока за плащане“, обясни той.
„Нашата основна грижа е да запазим здравето на нашите служители и на всички наши клиенти. Затова апелирам за разбиране без да търсим популистки мерки“, каза пък Ангел Ангелов от Енерго – ПРО Варна.
Заради коронавируса и извънредното положение много от българите ще останат без работа. Ако джобовете им се опразнят, има риск следващата жертва на вируса да е енергийната система.