Президентът затапи премиера с цитат от Гьоте за глупостта

Радев отговори и на депутатите, които гласуваха да не получават заплати и го призоваха да дари трудовото си възнаграждение. Кръгом и бегом към месец март, каза президентът

Президентът Румен Радев унизи за поред път премиера Бойко Борисов. Държавният глава му отговори с цитат, но не от Карл Май и романа „Винету“, а от Гьоте.
Наскоро Бойко Борисов каза, че при вето върху продължаването на извънредното положение, ще извади ГЕРБ от парламента.
„Премиерът трябва да се запознае с Конституцията и със законите и да прочете къде може президентът да налага вето – на решения на Народното събрание не може. Гьоте го е казал най-добре – няма нищо по-страшно от активната глупост“, заяви президентът пред бТВ.
Радев остави в неловко положение и депутатите от управляващото мнозинство, които показно решиха да се откажат от заплатите си, гласувайки за това в Народното събрание.
Хората, които вземат решения, са сити хора, но много българи гладуват, а гладният човек излиза на улицата, заяви президентът в УМБАЛСМ „Пирогов“. Трябва да се помисли не само за физическото оцеляване на нацията, но и за психическото, добави той.
„Обществото трябва да продължава с дисциплината, да изпълнява стриктно указанията, които се дават от властите, трябва да има ясно управление на кризата. Вирус ще има и след 13 май, ние пак ли ще стоим в това положение? Трябва да се мисли за ясна стратегия как управляемо възможно най-бързо да излизаме от това състояние“, заяви държавният глава.
Той изтъкна, че би трябвало народните избраници да дадат и предходното си възнаграждение. „За разлика от депутати и министри, които възнамеряват да дадат заплатите си към края на извънредното положение, аз го направих в началото. Преди половин месец си дадох заплатата на възрастните хора от Видин. Уважаеми народни представители, за мен дарението е личен акт, ако много държите да се равнявате по президента, има лесно решение – кръгом и бегом към месец март!“, каза президентът.
Чест прави на депутатите, че решиха да погладуват един месец, както много от сънародниците ни, останали без доходи заради извънредното положение и приетите мерки срещу коравия коронавирус, но щеше да е по-добре, ако вместо да се дърлят пред камерите, просто бяха дарили заплатите си, както направи това президентът, дал им командите „кръгом“ и „бегом“!